Svi znamo promotivne poruke sa TV za uloške u kojima  dame veselo skaču i trče po gradu u belim pantalona. I znamo da ti dani u mesecu u realnosti izgledaju potpuno drugačije. Dajemo vam nekoliko saveta kako da ublažite menstrualne bolove i grčeve, a možda počnete da ličite na neku od manekenki koje nam se smeše sa reklama ☺

Redovna fizička aktivnost može ublažiti menstrualne bolove.
Pritom, nema potrebe da trčite maraton ili idete triput nedeljno u teretanu. Dovoljno je da to budu lagane svakodnevne šetnje, plivanje, joga, ples ili slično.

Izbegavajte previše slatku ili masnu hranu, kafu, gazirane sokove i alkohol.
Pravilna ishrana važna je tokom cele godine, ali posebno za vreme menstruacije. Na ovaj način se najbolje borite protiv hormonalnih promena raspoloženja.

Ne zaboravite koliko je važan „beauty sleep“.
Tokom menstruacije ili neposredno pre, možete imati problema sa spavanje. Opustite se uz muziku, knjigu ili film i potrudite se da odspavate svojih 7-8 sati, kako biste lepo izgledali i lakše podneli ove neugodne dane u mesecu.

Uklonite faktore stresa što je više moguće.
Žene koje su pod stresom i do dve nedelje pred menstruaciju u riziku su čak tri puta većem da će trpeti velike bolove i grčeve tokom menstruacije, kao i pojačane simptome poput razdražljivosti, tuge i depresije, odnosno psihičke simptome.

Smanjite broj cigareta.
Dokazano je da pušačice pate od bolnijih menstruacija. Probajte da tokom PMS-a pušite minimalan broj cigarete, ili još bolje, ostavite duvan makar na kratko.

Ukoliko primetite bilo šta drugo što je čudno tokom menstruacije (pojačano krvarenje, veoma bolne menstruacije, neredovnost ciklusa…), javite se našim ljubaznim lekarima u ginekološkoj ordinaciji Raović.