Nema pauze u menopauzi – Ulazak u menopauzu ne znači da treba da „pritisnete pauzu” – vreme je da budete pozitivni i da prigrlite život dinamičnog duha! Uprkos stereotipima, menopauza nije
vreme da odustanete od svojih strasti i snova, to je dinamična nova faza u Vašem životu, sveži početak koji zahteva veću posvećenost blagostanju i osećaju smirenosti i samouverenom pogledu u budućnost.

Menopauza u užem smislu predstavlja poslednje spontano menstrualno krvavljenje i označava praktično kraj reproduktivne funkcije žene. To se obično dešava između 45. i 55. godine života i ta pojava je predodređena individualnim genetskim, organskim, spoljašnjim i socijalnopsihološkim faktorima.

Sve na šta ste ponosne u svom životu dugujete same sebi. Zašto biste sada dopustili da menopauza preuzme kontrolu?

U fiziološkom smislu, prvo dolazi do prestanka reproduktivne a zatim vegetativne funkcije jajnika, što znači prestanak lučenja hormona jajnika, koji igraju veoma važnu ulogu u statusu opšteg ekvilibrijuma organizma žene.

Klimaks (grč. climacter – promena) znači da se gubitkom funkcije jajnika u organizmu dešavaju promene na gotovo svim organima i sistemima organa, kao i na emocionalnom, psihološkom i kognitivnom polju.

Žene oko trećinu života provedu u menopauzi i zato je važno razumeti ovu tematiku, prihvatiti neizbežno i preduzeti sve što se nudi kako bi kvalitet života i u trećem dobu bio zadovoljavajuć koliko je moguće.

Nema pauze u menopauzi

Nema pauze u menopauzi – Simptomatologija

Simptomatologija je individualna kako u smislu kvaliteta, tako i u kvantitetu tegoba.

INICIJALNI ZNACI SU OBIČNO OČIGLEDNI:

 • Hormonske promene povezane sa menopauzom mogu biti uzrok noćnog znojenja i “naleta
  vrućine” koji remete Vaš san, podstiču promene raspoloženja i uzrokuju osećaj umora.
 • Osećaj umora, često prati osećaj tromosti, a velika većina žena primećuje i promene u težini
  i obliku svog tela.
 • Javljaju se i primetne promene na Vašoj koži, uključujući i sve jaču suvoću i gubitak volumena
  i gustine kože.
 • Kosa je, takođe, vrlo često „na udaru” tokom menopauze. Smanjenje gustine ili opadanje
  kose su problemi sa kojima se susreće sve veći broj žena.

Sa dolaskom menopauze hormonske promene mogu da utiču na Vaše fizičko i emotivno blagostanje, ali i na celo telo.

Rani simptomi – vazomotorne tegobe – tzv. valunzi – naleti toplote i hladnoće, noćna znojenja, glavobolje čak i migreniformnog tipa, nesanice. Psihički simptomi – nestabilnost, zaboravnost, pad koncentracije, razdražljivost, depresivne reakcije, pad i gubitak libida. Od strane kardiovaskularnog sistema, koji zbog gubitka estrogena, glavnog hormona jajnika (zove se i hormon mladosti), prestaje njegova protektivna uloga na zidove krvnih sudova, kao i srčani mišić, pa su česte pojave hipertenzije, šetajućeg arterijskog pritiska, srčane aritmije i u eklatantnim slučajevima infarkta i aneurizmi. Zbog narušavanja elektrolitnog balansa, koža, nokti i kosa postaju suvi, krti, lomljivi, a urogenitalne promene u smislu učestalog mokrenja i inkontinencije, kao i bolnih seksualnih odnosa nastaju u nezanemarljivom procentu.

Nema pauze u menopauzi

Osteoporoza i degenerativne promene na kostima

Veoma neprijatna pojava – osteoporoza i degenerativne promene na kostima koje mogu dovesti i do ozbiljnih patoloških fraktura nastaju zbog smanjenja gustine koštanog tkiva, za čije funkcionisanje je takođe odgovoran estrogen.

Menopauza tako postaje ne samo medicinski, već i društveni problem.

Postoje mnogi načini da se ove neprijatne pojave preduprede već i pre samog nastanka, a veliku ulogu u tom procesu igra sama žena i njeni redovni odlasci lekaru, pri čemu je veoma bitno stanje psihe i sopstveni uvid u problem. Time će se na vreme sprovesti detaljni dijagnostičko-terapeutski postupci, kao i suportativna psihološka terapija, po kojima u savremenim uslovima, čak ni mi u Srbiji ne zaostajemo za visokorazvijenim zemljama sveta. Pored uvođenja odgovarajuće hormonske terapije svaka žena treba da se pridržava higijensko dijetetskog režima ishrane i stila života.

Bitno je podići nivo individualne i kolektivne svesti, i shvatanja da menopauza ne predstavlja kraj života žene, već, naprotiv, period u kome sve njene uloge imaju mnogo intenzivniji i potpuniji značaj.

LISTA PREGLEDA koje je potrebno redovno obavljati u menopauzi:

 • laboratorijska analiza krvi i polnih hormona
  (feritin, TSH, vitamin D, telopeptidi kolagena tipa 1)
 • mamografija i ultrazvuk dojki
 • ginekološki pregled, ultrazvuk, PAPA test
 • cervikalni bris
 • merenje gustine kostiju

Piše: Dr Aleksandra Pikula

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona:  011.244.77.63 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.