Ukoliko vam se desi da vam menstrualni ciklus kasni ili izostane ne treba odmah da se alarmirate, možda je u pitanju neki od sledećih razloga. Mnogo je faktora koji tokom života mogu da utiču na mesečni ciklus žene, te pre nego što posetite našu ordinaciju, razmislite da nije neki od tih faktora uticao i na vaše zdravlje.

 1. Pod stresom ste
  Kao što već znamo stres može da izazve raznorazne probleme u našem telu. On direktno utiče na lučenje hormona na mnogo načina. Neretko se ženama dešava da menstruacija preskoči ili im se odloži za nekoliko nedelja zbog stresa. Postoje trenuci u životu kada je stres neizbežan, ali pokušajte da njime upravljate i pronađete način da se opustite.
 2. Počeli ste ili prestali da koristite pilule za kontracepciju
  Bilo da ste tek počeli da koristite pilule ili ste odlučili da prekinete, vašem organizmu je potrebno da se prilagodi na promene.Kada počnete da koristite pilule, vaša menstruacija će verovatno doći u neko drugo vreme od uobičajnog. Posle tog prvog puta bi trebalo da se ustali, mada je kod nekih žena potrebno i par meseci. Ako prestajete sa korišćenjem, moguće je da će kasniti ili da će izostati na par meseci.
 3. Previše vežbate
  Ukoliko previše vežbate na taj način i previše opterećujete i stresirate svoje telo, a to utiče i na menstrualni ciklus. Intenzivni treninzi i brz gubitak težine mogu da utiču na ciklus. Ako ste nedavno počeli sa napornim vežbama ili ste izgubili značajan broj kilograma u kratkom vremenskom periodo, moglo bi da se desi da primetite promene u svom mesečnom ciklusu ili da ga tokom jednog perioda nemate uopšte.
 4. Dobili ste na težini
  Kao što usled vežbanja ili stresa možete gubiti na težini i tako uticati na hormone, to se može desiti i ako naglo dobijete na težini. Ne mislimo na par kilograma, već na drastične promene. Poremećaji u ishrani (anoreksija, bulimija) takođe dovode do istog ishoda.
 5. Imate problema sa štitnom žlezdom
  Nepravilan rad štitne žlezde utiče na hormone koji kontrolišu ciklus. Mnoge žene imaju poremećaj štitne žlezde koji se zove hipotireoidizam ili hipotireoza. Simptomi uključuju osetljivost na hladnoću, zatvor, suvu kožu, variranje telesne težine, depresiju, ili preskakanje ciklusa i još mnogo toga. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, zajedno sa amenorejom poželjno je da uradite test krvi i proverite nivoe tiroida. Hipotireozu je lako korigovati lekovima.
 6. Imate problema sa jajnicima
  Sindrom policističnih jajnika predstavlja jedan od brojnih problema neplodnosti koji može uticati na vaš ciklus. Kod sindroma policističnih jajnika problem je u tome što su ženski hormoni potpuno van ravnoteže. To dovodi do problema sa menstruacijom i teškoćama sa začećem. Hormonski disbalans izaziva da žene ne ovuliraju i povećava vreme između ciklusa.
 7. Prehlađeni ste
  Moguće je da je virus koji ste pokupili prošle nedelje poremetio vaš menstrualni raspored. Ponekad, čak i lek koji vam doktor prepiše može da uzrokuje kašnjenje. Retko se dešava, ali je opet moguće.
 8. Promene u svakodnevnoj rutini
  Čak i sitne promene u svakodnevnom rasporedu mogu dovesti do kašnjenja menstruacije. Trebalo bi napomenuti klimatske promene, promene sredine, kao i preteranu konzumaciju alkohola i opijata kao moguće okidače za kašnjenje ili izostanak ciklusa.