Gljivične infekcije predstavljaju uporan i neprijatan zdravstveni problem sa kojim se suočava sve veći broj žena. Upravo iz ovog razloga, sve veći broj stručnjaka preporučuje ženama u generativnom razdoblju da najmanje dva puta godišnje koriste neke od probiotskih preparata za vaginalnu floru koji se koriste u vidu tableta za oralnu upotrebu i vaginaleta, kako bi održale normalnu vaginalnu floru. Ovo posebno važi za slučajeve kada se zbog druge bolesti piju antibiotici koji narušavaju odnos bakterija i gljivica. Pored probiotika, postoje i drugi načini da se zaštitimo od gljivičnih infekcija koje mogu biti smetnja normalnog i zdravom životu, posebno zbog čestih recidiva.

Šta su, u stvari gljivične infekcije? Gljivične infekcije najčešće izaziva gljivica Candida albicans, koja se normalno nalazi u crevima i na koži čoveka. Do infekcije tj. prekomernog bujanja gljivice dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža i zbog nekih spoljašnjih uticaja. Zato vam predstavljamo nekoliko saveta kako da umanjite taj uticaj.

  1. Izbalansirana ishrana – preporučuje se unos probiotika nedelju dana pre menstruacije, kao i izbegavanje ugljenih hidrata. Šećer je odlična podloga za razvoj gljivica, zato zamenite čokoladu i slatkiše jogurtom i kefirom. Dobri borci protiv infekcije su i beli luk i mesne supe.
  2. Pamučna i udobna garderoba – gljivice su neugodne i uporne, jer im je potrebno vrlo malo da se razmnože, i to brzo. Obožavaju vlažna i mračna mesta, zbog čega im uska odeća koju često nosimo, posebno od veštačkih materijala izuzetno odgovara – izbegavajte poliester, najlon i druge sintetičke materijale i odaberite laganiju pamučnu odeću.
  3. Lična higijena – veoma je važno da redovno održavate ličnu higijenu, ne samo zbog bojazni od gljivica, već i drugih infekcija. Izbegavajte tuširanje vrelom vodom, posebno oko intimne zone, kao i jake ili mirišljave sapune ili kupke. Mlaka voda je sve što je potrebno za higijenu. Takođe, izbegavajte mirišljave tampone i uloške, kao i one pravljene od sintetičkih materijala, i menjajte ih što češće možete.