Loop konizacija

Loop konizacija ili loop elektrohirurška eksciziona procedura (LEEP)  podrazumeva korišćenje tanke omčice koja uz pomoć nisko-voltažne  električne energije uklanja abnormalno tkivo na grliću materice. LEEP  metoda se može koristiti za uklanjanje abnormalnog tkiva grlića materice  koje je viđeno kolposkopijom ili abnormalnog tkiva grlića matrerice  koje se nalazi visoko u kanalu grlića materice, a koje se ne može uočiti  kolposkopijom. U ovoj situaciji LOOP konizacija se više preporučuje u  odnosu na klasičnu konizaciju.

LOOP konizacija je jednako efikasna kao i krioterapija ili laserska intervencija na promenjenom delu grlića materice. Ukoliko se kompletno uklanja abnormalno tkivo, nije potrebna  dalja terapija, ali se promena ćelija grlića materice može javiti  ponovo. Prednosti ove tehnike su jednostavnost zahvata, kraće vreme  operacije, mogućnost izvođenja intervencije u lokalnoj anesteziji,  relativno jeftina oprema koja je potrebna ginekologu, kao i manje  postoperativne tegobe.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

LOOP konizacija se radi kada je rezultat Papa-Nikolau testa pokazao  postojanje abnormalnih ćelija i kada je taj rezultat kasnije potvrđen  kolposkopijom i cervikalnom biopsijom. LOOP konizacija je metoda koja se  koristi u lečenju promena ćelija grlića materice.

Ovo uključuje:

  • Minimalne promene ćelija grlića materice ili tzv. skvamozna  intraepitelna neoplazija niskog stepena (LSIL) koja može predstavljati  prekancerozno stanje (promena ćelija grlića materice koja prethodi  nastanku zloćudnog tumora) i ukoliko takva promena i dalje postoji nakon  dužeg perioda praćenja.
  • Značajne promene ćelija grlića materice koje je potrebno ukloniti.

KAKO SE IZVODI?

LOOP konizacija se najčešće obavlja u ambulantnim uslovima.  Intervencija se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji (bićete svesni  tokom procedure).

Procedura se obavlja u istom položaju kao i za  ginekološki pregled. Lekar uvodi spekulum u vaginu čime omogućava  prikazivanje grlića materice i nakon toga uzima tkivo grlića materice u  obliku konusa (kupe) i šalje ga u laboratoriju na analizu.

POTENCIJALNI RIZICI

Rane komplikacije LOOP konizacije su: naknadno krvarenje (4%) koje  se najčešće javlja posle 5. dana od intervencije. Krvarenje može da se  javi i 10. dana nakon intervencije. Upalni procesi grlića i organa male  karlice (cervicitis, parametritis, adneksitis) su ekstremno retki.

Kasne komplikacije konizacije su stenoza cerviksa (suženje kanala  grlica materice) sa rizikom od otežanog začeća ili otežanog otvaranja  grlića materice prilikom porođaja. U moguće komplikacije ubraja se i  insuficijencija grlića – prevremeno otvaranje grlića materice tokom  naredne trudnoce, što može biti razlog spontanog pobačaja ili  prevremenog porođaja. Obe vrste komplikacija su veoma retke.

OPORAVAK

Najveći broj žena može se vratiti svojim uobičajenim dnevnim  aktivnostima 1 do 3 dana od intervencije. Vreme oporavka zavisi od  opsežnosti procedure. Nakon LOOP konizacije može doći do nastanka grčeva  koji mogu trajati kratko nakon procedure, braonkastog vaginalnog  sekreta tokom prve nedelje (uobičajeno), pojačanog ili krvavog  vaginalnog sekreta ili tačkastog krvarenja.

Preporučuje se da 3  nedelje nakon procedure koristite higijenske uloške umesto tampona i da  naredne 3 nedelje izbegavate upražnjavanje seksualnih odnosa.

Ukoliko imate visoku temperaturu, ozbiljno vaginalno krvarenje, bol u  predelu male karlice, vaginalni sekret neprijatnog mirisa ili žućkast  vaginalni sekret koji može biti posledica infekcije potrebno je da se javite svom lekaru.

Šta mogu da očekujem za vreme oporavka?

Nakon sprovedenog postupka, možete imati:
voden ili ružičast sekret ili blage grčeve. Biće potrebno nekoliko nedelja za Vaš cerviks zaleči. Dok ranica na grliću ne zaraste, ne bi trebalo da stavljajte ništa u vaginu, kao što su tamponi ili da imate seksualne odnose. Vaš lekar će vam reći kada je bezbedno da to uradite.

Trebalo bi da se obratite lekaru ako imate neki od sledećih problema:

  • Obilno krvarenje (obilnije od normalne menstruacije).
  • Krvarenje sa ugrušcima.
  • Ozbiljan bol u stomaku.

Da li je potreban kontrolni pregled?

Nakon sprovedenog postupka, potrebno je da dodje na kontrolu i redovno praćenje stanja grlića materice. Radiće se skrining za rak grlića da bi bili sigurni da su sve abnormalne ćelije ukonjenje, i da se nisu vratile.

Saveti za zaštitu zdravlja grlića materice i prevencija razvoja bolesti cerviksa:

  • Imati redovne ginekološke preglede i skrining za rak grlića materice.
  • Ostavite pušenje – pušenje povećava rizik od raka grlića materice.
  • Ograničite broj seksualnih partnera i koristi kondom kako bi smanjili rizik od seksualno prenosivih bolesti.