Testovi i lečenje steriliteta

Testovi za otkrivanje uzroka steriliteta

Da bi se otkrio uzrok steriliteta potrebno je uraditi različite testove u našoj ordinaciji. Ti testovi se odnose i na žene i na muškarce.

Lečenje steriliteta

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, dužine trajanja steriliteta i mnogih drugih faktora.Pri izboru metode važno je biti informisan o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, delotvornosti zaštite od trudnoće i polno prenosivih infekcija, te o pravilnom načinu upotrebe.  Stručno osoblje ordinacije Raović u konsultaciji sa oba partnera daće svoj sud i mišljenje o daljem toku lečenja steriliteta. Ako se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom.

Lečenje steriliteta kod muškarca

   • Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija moze se izlečiti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.
   • Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je izlečenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spemu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati veštačku oplodnju.

Lečenje steriliteta kod žene

  • Stimulacija ovulacije lekovima: lekovi su glavni izbor lečenja za žene koje su neplodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lekovi regulišu ili izazivaju ovulaciju. Ponašaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.
  • Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor lečenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obicno se operacijom problem može otkloniti.
  • Intrauterina inseminacija: Koristi se u slučaju muškog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost) a takođe i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se lečiti ovom metodom.
Kontakt