Epiduralna anestezija je postala opšteprihvaćen način obezboljavanja vaginalnog porođaja. Majka i dalje oseća kontrakcije, ali odmorna može aktivno učestvovati u porođaju i slušati instrukcije babice.

Epiduralna anestezija je regionalna anestezija koja blokira bol određene regije tela. Ona je ustvari analgezija i namenjena je uklanjanju bola za razliku od anestezije koja dovodi do potpunog nestanka osećaja u određenom delu tela.

Epidural deluje tako što blokira impulse nerava nižih spinalnih segmenata, a rezultat toga je prestanak osećaj bola u donjoj polovini tela. Dejstvo anestetika nastupa 10 -15 minuta nakon aplikacije i trudnica od tog momenta više ne oseća bolove.

Postoje dve vrste epidurala koji se može primeniti u toku porođaja: standardni epidural i “hodajući” epidural (odnosno kombinacija spinala i epidurala). Obe procedure su gotovo identične, u samoj fazi pripreme, ali se razlikuju u mestu gde se plasira kateter.

Kako se pripremiti za epiduralnu anesteziju?

Posavetujte se sa svojim ginekologom u nedeljama koje prethode porođaju kako biste odlučili da li je epidural prava opcija za vas. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, biće potrebno da pripremite analize koje uključuju krvnu sliku, vreme koagulacije i vreme krvarenja, kao i biohemijske analize.

Epiduralna anestezija

Da li sve žene mogu da se porode epiduralom?

Ukoliko buduća majka ima neku infekciju krvi, poremećaj zgrušavanja krvi, probleme sa kičmom (anatomske nepravilnosti, povrede…), težak kardiovaskularni poremećaj i u slučaju alergije na anestetike, epidural se ne preporučuje.

Epiduralna anestezija ne može biti opcija za ublažavanje bolova tokom porođaja ako se se bilo šta od sledećeg odnosi na vas:

  • Koristite sredstva za razređivanje krvi
  • Imajte mali broj trombocita
  • Imate obilno krvarenje
  • Imate infekciju na leđima ili u leđima
  • Imate infekciju krvi
  • Ako grlić materice nije najmanje 4 cm otvoren
  • Lekar ne može pronaći epiduralni prostor
  • Ako se porođaj prebrzo odvija i nema dovoljno vremena za primenu epiduralne anestezije

Standardni epidural

Standardni epidural koristi isključivo tip lokalnog anestetika (lidokain i markain). Ovi lekovi stvaraju karakterističan osećaj težine i potpune obamrlosti nogu. Imajući to u vidu, svaki pokret bez asistencije je gotovo nemoguć. Jedini pokret koji majka može da napravi jeste da se prebaci sa jedne strane na drugu.

Glavni nedostatak ove vrste anestezije, jeste nedostatak pokreta. Kada se majka kreće, ili menja položaj, kosti karlice se pomeraju i nameštaju bebu u dobar položaj za porođaj. Zbog nedostatka pokreta kod epiduralne anestezije, može se desiti da se beba dobro ne namesti. Jedan način da se to prevaziđe, jeste da majka, svojom snagom ili uz pomoć babice, menja položaju krevetu, premeštajući se sa boka na bok, sa jednom pruženom i drugom savijenom nogom.

Epiduralna anestezija

“Hodajući” epidural

Ova vrsta spinala-epidurala predstavlja proceduru u kojoj se koristi “koktel” lekova, lokalni anestetik i epinefrin. Za razliku od standardnog “teškog” epidurala, ova vrsta analgezije dozvoljava određeni stepen osećaja u donjem delu tela. To se najviše primećuje u “lakoći” kojom možete da se prebacite sa jednog kraja kreveta na drugi.

Ono zbog čega je ova vrsta anestezije dobra jeste što zadržavanje određenog stepena “pokretljivosti” bebi može pomoći da nađe bolji položaj koji može voditi bržem porođaju. Takođe, majka ostaje svesna jedne “porcije” kontrakcija tako da aktivnije učestvuje u porođaju.

U toku ove vrste analgezije, majka samostalno može zauzeti položaj u kome će biti oslonjena na kolena i na ruke, i donekle će moći da pomera kukove. Ovaj položaj je dobar za bebu, ali i za majku jer smanjuje pritisak na leđa. Kod standardnog epidurala, noge su suviše utrnule da bi mogle da drže majčinu težinu. Kod ove vrste epidurala žena ima veću kontrolu nad sopstvenim telom što može uticati i na njeno emocionalno stanje u toku porođaja.

Ono što je glavna mana ove vrste anestezije jeste što je plasiranje katetera tehnički zahtevnije i što su glavobolje nakon ove vrste anestezije češće nego kod standardnog epidurala.

Epiduralna anestezija

Da li epidural može biti opasan po bebu?

Tokom porođaja sve vreme se prate vitalne funkcije bebe i mame.

U krvotok majke, a potom i u bebin, ulazi vrlo malo anestetika. Sve vreme se tokom porođaja prate vitalne funkcije bebe, tako da epidural ne može da naškodi ni vama ni bebi. U slučaju problema sa posteljicom, epiduralna anestezija za bebu čak može biti i od pomoći jer je tada placenta bolje prokrvljena.

Kako izgleda priprema za epidural?

Pre samog postupka plasiranja katetera kroz koji će u toku porođaja, anesteziolog dodavati lekove, kako ne biste osećali bol, sledi razgovor o tome šta možete da očekujete od epiduralne anestezije. Ovaj razgovor se obično organizuje pre porođaja, tako da biste imali dovoljno vremena da sagledate sve aspekte i donesete odluku o tome da li želite epidural ili ne. Iako medicina napreduje i pruža mogućnost da kroz porođaj prođete bez bola, neke majke ne žele epidural. Smatraju da bol koji prati rođenje deteta ima svoju svrhu i njihova želja treba da se poštuje. Ono što je neophodno jeste da se takva odluka donese razborito, onda kada se predoče sve prednosti i nedostatci ove vrste anestezije.

Da li epiduralna anestezija uvek deluje?

U najvećem delu epiduralna anestezija je efikasna u ublažavanju bolova tokom porođaja. Neke žene se žale da mogu da osete bol ili osećaju da je lek bolje delovao na jednoj strani tela.

Kada se daje epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija se daje kada kontrakcije dolaze na svaka dva-tri minuta.

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog, u saradnji s ginekologom, kada počnu kontrakcije, kada je cerviks otvoren tri do pet centimetara ili kada pukne vodenjak.

Kada se stekne povoljan akušerski nalaz, tačnije kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta, daje se anestetik, dok se kateter može postaviti i nekoliko sati ranije. Treba napomenuti i da se epidural primenjuje kod prirodnog porođaja, ali i u slučaju carskog reza.

Kako izgleda postupak davanja epiduralne anestezije?

Kako izgleda postupak davanja epiduralne anestezije?

Kada počnu ritmične i stalne kontrakcije, lekar će vam reći da legnete na stranu ili sednete na krevet, sa bradom spuštenom prema grudima, i blago savijenim nogama. Zatim se dezinfikuje mesto gde se uvodi igla, daje se lokalni anestetik i postavlja kateter. Igla se potom pažljivo izvlači, a kateter ostaje u epiduralnom prostoru kako bi se mogao dati anestetik. Nakon porođaja vadi se kateter, a delovanje anestetika prestaje nakon nekoliko sati.

Epiduralna anestezija – Da li davanje boli?

Žene proceduru epidurala opisuju kao blagu neprijatnost prilikom samog ubadanja igle, a jedini bol koji se oseća je tokom postavljanja katetera, ali je kratkotrajan i traje svega nekoliko minuta.

Da li će porođaj duže trajati zbog epidurala?

Epidural u nekim slučajevima utiče na to da se porođaj uspori, jer su kontrakcije slabije, pa je potrebno ubrzati porođaj davanjem injekcije. Međutim, neke porodilje zbog toga što ne osećaju bolove mnogo su opuštenije, pa se ubrzava otvaranje, a samim tim i porođaj kraće traje.

Da li ću osetiti kontrakcije pod epiduralnom anestezijom?

Deset do petnaest minuta nakon prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i sve manje oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta, a daje se na svakih otprilike sat i po vremena, do kraja porođaja. Za to vreme nećete osećati kontrakcije, ali napone hoćete.

Kada je porođaj završen, dobićete završnu dozu anestetika, da ne bi osetili bol pri daljim intervencijama akušera, kao što su epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice.

Da li ću osetiti kontrakcije pod epiduralnom anestezijom?

Epiduralna anestezija – Nakon porođaja

Nakon porođaja kateter se uklanja, a delovanje anestezije prestaje nakon sat-dva. Majke se obično žale na neprijatno peckanje oko porođajnog kanala, kao i na slabost u nogama i mišićima, glavobolju, mučninu.

Možda ćete osetiti sledeće neželjene efekte: drhtanje, zujanje ušiju, bolove u leđima, bol u mestu gde je igla ubačena, mučnina ili otežano mokrenje. U zavisnosti od težine porođaja, potrebno je mirovati u krevetu određeno vreme, a u nekim slučajevima, zbog problema sa mokrenjem, neophodan je kateter.

 

Da biste doneli pravu odluku, kako želite da izgleda Vaš porođaj, morate imati sve neophodne informacije i na Vaša pitanja mora biti odgovoreno iskreno i stručno. Obezboljavanje kontrakcija je učinilo porođaj prijatnijim za majku. I upravo je ova vrsta anestezije preporučljiva za porodilje koje imaju strah od porođaja i kontrakcija ili koje imaju nizak prag bola.

Svakako nemojte doneti odluku o korišćenju epidurala ili bilo koje druge vrste anestezije tokom porođaja bez prethodne konsultacije sa doktorom koji vam vodi trudnoću. Doktor će dati najbolju procenu u vašem konretnom slučaju.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona:  011.244.77.63 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.