Marsupijalizacija

Marsupijalizacija je hirurški postupak koji se koristi za lečenje Bartolinijevih cisti. Bartolinijeve žlezde su sićušni organi na usnama vagine, u blizini vaginalnog otvora.

Žlezde pomažu u podmazivanju vagine. U normalnim okolnostima, verovatno nikada ne biste primetili prisustvo ovih žlezda. Ali ponekad koža raste preko otvora žlezde, zadržavajući tečnost unutra. Nakupljanje tečnosti rezultira cistom.

Mala bartolinijeva cista obično je bezbolna. Međutim, može narasti dovoljno da uzrokuje neprijatnost i bol. Povremeno se mogu zaraziti ili apsorbovati. U tim situacijama će lekar verovatno preporučiti lečenje.

Marsupijalizacija se takođe koristi za lečenje drugih vrsta cista, kao što su ciste skene, koje se razvijaju blizu otvora uretre. Marsupijalizacija obično nije primarno rešenje. To je najčešće opcija za koju se lekari opredeljuju kada drugi tretmani ne deluju.

Vaš lekar može da preporuči marsupializaciju ako:

  • se ciste obnavljaju

  • osećate jake bolove

  • cista je dovoljno velika da ometa sedenje, hodanje ili seksualni odnos

  • dobijate ciste koje se zarazne, što može izazvati bol i temperaturu

  • trenutno nemate apsces

Marsupijalizacija

Priprema za marsupijalizaciju

Ukoliko u trenutku obavljanja procedure imate menstrualno krvarenje potrebno je da koristite uloške, ne tampone.

Postupak marsupijalizacije

Marsupijalizacija je postupak koji se nadovezuje na inciziju i drenažu kada postoji potreba. Može se obavljati u opštoj ili lokalnoj anesteziji.

Šupljina ciste ili apscesa se ispira fiziološkom rastvorom  ili nekim drugim rastvorom u cilju čišćenja promene, a onda se ivica rane zašiva sa zidom ciste, što znači da je prirodni otvor žlezde sada trajno (kada prođe zapaljenje) proširen, tj. da se žlezda prazni u kontinuitetu. Odmah nakon postupka, gazom će se sprečiti krvarenja. U nekim slučajevima lekar može ostavit kateter na tom mestu nekoliko dana kako bi se omogućila veća drenaža.

Marsupijalizacija

Sam postupak traje oko 10 do 15 minuta. Cela procedura je rutinska, neinvazivna i bezbolna.

Ukoliko je potrebno može se uključiti antibiotska terapija. Kod pacijentkinja starijih od 40 godina, lekar može da preporuči biopsiju kako bi isključio rak. Posle ovog postupka recidiv se dešava u 5 do 15% slučajeva.

Postupak varira od lekara do lekara. Obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom o detaljima unapred, tako da imate ideju šta da očekujete.

Nakon marsupijalizacije

Komplikacije poput infekcije, peckanja i krvarenja su izuzetno retke. Nekoliko sati nakon intervencije moći ćete da se vratite obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti.  Preporučuje se apstinencija od seksualnih odnosa i izbegavanje korišćenja tampona. Takođe preporučuje se korišćenje nežnog sapuna, po mogućstvu tečnosti za intimnu negu tela.

Kako biste izbegli bilo kakvu potencijalnu komplikaciju u vidu peckanja ili bola, preporučuje se da u narednih nekoliko dana nosite udobnu odeću, udoban donji veš i da dodatno vodite računa o higijeni nakon odlaska u toalet.

Marsupijalizacija – Bartolinijeve žlezde

Bartolinijeve žlezde su male parne žlezde veličine lešnika smeštene u predvorju vagine, a njihovi izvodni kanali su dužine oko 2-2,5 cm i otvaraju se na ulazu u  vaginu, na bazi malih usana. Njihova osnovna uloga je da izlučuju sekret i vlaže polne organe pre i tokom seksualnog odnosa.

Kao posledica prethodnih upalnih procesa ili ožiljaka nakon trauma dolazi do začepljenja izvodnog kanala Bartolinijeve žlezde i nakupljanja sekreta, te stvaranja ciste Bartholinijeve žlezde.

U situaciji kada se opisani upalni procesi ponavljaju, po smirivanju akutne faze mogu se sprovesti dve intervencije. Prva je marsupijalizacija, a druga moguća intervencija je ekstirpacija ili odstranjenje Bartholinijeve žlezde.

Ekscizija

Ekscizija je veći operativni zahvat koji se ne može obaviti u ambulanti već zahteva bolničke uslove. Postupak podrazumeva uklanjanje same žlezde. Nakon ovog zahvata dominira osećaj suvoće sa posledicama koje nosi, pa se postupak retko praktikuje i to obično kod žena u postmenopauzi.

Šta je apsces (cista) bartolinijevih žlezda?

Apsces je ograničena, učaurena upala. Može nastati kao posledica  povrede ili infekcije. Najčešće dolazi do upale jednog izvodnog kanala,  retko oba (upala uglavnom ne zahvata samu žlezdu). Ovo se dešava kod oko  2% žena u toku života, a posledica upale je nemogućnost oticanja  sekreta iz žlezde. Usled zadržavanja sekreta izvodni kanal se širi, može  doći do naseljavanja bakterija i nastanka apscesa. Bol i otok mogu biti  prvi simptomi upale.

Potencijalni rizici

Veoma retko može doći do sledećih komplikacija: krvarenja sa mesta  incizije, bola tokom seksualnog odnosa ili bola nerazjašnjenog uzroka,  ponovne pojave ciste/aspcesa (u 5 do 15% slučajeva).

Preventiva

Ne postoji savet za prevenciju stvaranja ciste. Međutim, dobrim održavanjem intimne higijene i adekvatnom zaštitom u toku seksualnog odnosa, smanjuje se mogućnost upale ciste i nastanka abscesa.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.