Polipi na grliću materice

Polipi predstavljaju benigne tvorevine (benigne tumore) koji nemaju potencijal da daju udaljene metastaze, ali mogu vremenom maligno da alterišu i da ometaju normalne reproduktivne funkcije žene. U pitanju su tumori, koji su u navećem broju slučajeva na peteljci, ali mogu da budu i širokoj osnovi, mada znatno redje. Pojedini podaci pokazuju da cervikalni polipi imaju maligni potencijal u oko 1% slučajeva, tako da je neophodno redovno praćenje i eventualno lečenje ovog stanja.

Tačan uzrok nastanka ovih promena nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da postoji uticaj zapaljenskih procesa, delovanja hormona, kao i prisustva mikrotromba u krvnim sudova submukoze (podsluzokoža). Infektivni uzročnici polipa nisu dokazani, mada su postojale brojne teorije.

Statistički podaci pokazuju da se cervikalni polipi javljaju najčešće kod žena koje se nalaze u periodu nakon porodjaja, a često se javljaju i nakon menstrualnih krvarenja, što se dovodi u vezu sa promenama na krvnim sudovima.

Simptomi

Ukoliko žena ne ide na redovne ginekološke preglede, polipi mogu toliko da narastu da se javljaju i spolja, između usmina. Obično su praćeni pojačanom sekrecijom koja nekada ima neprijatan miris.

Ponekad se kao simptomi mogu javiti sukrvica ili krvarenje. Bezbolni su i uvek manje ili više proširuju kanal grlića koji vodi u materičnu šupljinu, pa infekcija može napredovati ushodnim putem. U tom slučaju nastaje endometritis, zapaljenje materične sluzokože ili adneksitis, zapaljenje sluzokože jajovoda.

Na ovaj način može doći i do steriliteta. Zato je veoma važna redovna poseta ginekologu, jer se prilikom rutinskog pregleda mogu otkriti polipi. Za njihovu dijagnozu koriste se kolposkopski pregled i papatest.

Kako se postavlja dijagnoza cervikalnih polipa?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na postajanje polipa grlića materice.

Kod veoma velikih promena, polipi se mogu videti i ultrazvučnim pregledom grlića.

Standarno se rade vaginalni i cervikalni bris da bi se potvrdilo, ili opovrglo postojanje infekcija.

Definitivna dijagnoza benignih cervikalnih polipa se obično postavlja samo na osnovu histopatološkog nalaza nakon otklanjanja polipa (cervikalna polipektomija).

Lečenje

Preporučuje se njihovo otklanjanje, jer mogu otežati začeće i izazvati sterilitet i spontane pobačaje. Otklanjaju se hiruruškom intervencijom – najčešće polipektomijom ili histeroskopijom, tokom kojih se ne stružu sa zidova materice, već se uklanjaju posebnim kleštima tako što se pažljivo iz korena izvade. U određenim slučajevima koristi se i kiretaža (struganje sa zidova materice).

Operacija nije zahtevna i oporavak je brz. Dešava se da se i nakon operacije ponovo jave, ali se skoro nikada ne ponavljaju više od dva puta. Ukoliko se otkriju u trudnoći, ne uklanjaju se operativno, a nakon porođaja najčešće dolazi do samoizlečenja.

Kada se javljaju?

Polipi u materici (endometrijalni polipi) se nаjčešće jаvljаju kod ženа koje prolаze kroz menopаuzu ili su u postmenopаuzi, iаko ih mogu imati i mlаđe žene. Gotovo nikаdа se ne pojavljuju kod mlаdih devojaka pre početkа menstruаcije. Istovremeno, polipi na grliću materice su čestа pojаvа tokom trudnoće, a mogu nastati i usled povećаnja nivoa hormonа estrogenа.