Uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma u našoj ordinaciji vršimo radiotalasima. Ovom tehnikom jednostavno i efikasno obezbeđuje se primena radiotalasa u cilju sečenja tkiva, istovremenog sečenja i koagulacije ili koagulacionog zaustavljanja krvavljenja. Postupak je jednostavan i bezbolan, jer se radi u lokalnoj anesteziji. U jednom aktu ukloni se cela promena.

Radiotalasi su savremena metoda koja se koristi u raznim granama medicine, a široku primenu ima u dijagnostičkim i terapijskim intervencijama u ginekologiji. Posle intervencije radiotalasima ne ostaju ožiljci, postoperativni bol je sveden na minimum, brže je zarastanje a mogućnost komplikacija zanemarljiva.

Uklanjanje kondiloma

Kondilomi ili polne bradavice

Kondilomi ili polne (genitalne) bradavice su seksualno prenosiva bolest koju prenose Humani Papiloma virusi (HPV). Postoji više od 100 tipova HPV-a, ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Manifestuje se sitnim šiljastim izraštajima kod žena na vulvi, vagini, perineumu i perianalno, a kod muškaraca na sluzokoži penisa, ingvinalno i perianalno.

Procenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 meseca, ali neretko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

Osnovni razlog zbog kojeg danas pridajemo toliki značaj ovoj vrsti virusa je taj, što upravo Humani Papiloma virusi pod izvesnim okolnostima mogu da izazovu malignu tranformaciju epitelnih ćelija vulve, vagine i grlića materice. Pomenuta činjenica je razlog zbog kojeg, pored klasičnog ginekološkog pregleda, treba uraditi kolposkopiju i PAPA test, onda kada se pojave polne bradavice.

Uklanjanje kondiloma

Najvažnije je napomenuti odmah da je ginekološki pregled bezbolan i kratko traje. Sastoji se iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda.

Međutim nemaju svi tipovi ovog virusa isti mogućnost maligne transformacije ćelija, pa ih zbog toga delimo na tipove niskog, srednjeg i visokog onkogenog potencijala.

  • HPV NISKOGonkogenog potencijala su tipovi 6 i 11 i oni su uglavnom udruženi sa šiljatim kondilomima anogenitalne regije i ponekad sa CIN I promenama (cervikalnom intraepitelnom neoplazijom I stepena).
  • HPV UMERENOGonkogenog potencijala se najčešće otkrivaju kod intraepitelnih neoplazija grlića tj. kod prekanceroznih lezija i tu spadaju tipovi 31, 33, 35, 51, 52.
  • HPV VISOKOGonkgenog potencijala se uglavnom nalaze kod prekanceroznih lezija srednjeg i višeg stepena (CIN II i III) ali i kod samog invazivnog karcinoma grlića materice.

Kako se prenose kondilomi?

Kondilomi se uglavnom prenose seksualnim putem (bilo da je u pitanju klasični, oralni ili analni odnos), ali moguće je i prenošenje direktnim kontaktom (neseksulanim) sa zaraženom kožom i sluzokožom. Važno je napomenuti da je moguće da osoba bude zaražena HPV virusom, a da se kondilomi nikada ne pojave (to je daleko češći slučaj kod muškaraca).

Obzirom na ovu činjenicu, treba znati da je moguć prenos infekcije i bez primetnih kondiloma kod partnera. Kondilomi mogu da se pojave najranije posle nekoliko nedelja, a najkasnije nekoliko godina posle kontakta za zaraženom osobom, te najčešće nije moguće odrediti kada je došlo do infekcije.

Kako izgledaju kondilomi?

Kondilomi su kožne promene ružičaste ili beličaste boje, glatki su ili neravni, pločasti ili šiljasti. Obično su lokalizovani na velikim i malim usnama ili ulazu u vaginu, ali mogu se nalaziti u vagini, na grliću, oko analnog otvora i drugim delovima genitalnog područja.

Pojava i rast polnih bradavica zavisi od nekoliko faktora, od kojih je najvažniji stanje imunog sistema organizma. Svaka situacija koja smanjuje odbrambene sposobnosti organizma, pogoduje nastanku i razvoju kondiloma (bolest, iznurenost, hroničan stres, trudnoća itd.)

Razvoj kondiloma počinje pojavom gotovo neprimetnih neravnina i sitnozrnastih promena na koži i sluzokoži genitalnih organa. U ovoj fazi praktično ih je moguće videti samo na ginekološkom pregledu i to putem kolposkopa, te je jasan značaj redovnih ginekoloških kontrola.

Uklanjanje kondiloma – Kondilomi kod žena

Kondilomi kod žena primarno nastaje putem vaginalnog odnosa. Analni kondilomi mogu nastati ekstenzijom od vulve ili perinealne infekcije ili receptivnim analnim odnosom.

Rizik od bolesti raste s brojem seksualnih partnera. Studija na uzorku od 94 osobe ženskog posla ustanovila je da žene sa pet ili više partnera u prethodnih pet godina imaju 7 puta veću verovatnoću da imaju zaraze HPV virusom i više od 12 puta verovatnije da će se kondilomi vratiti, u poređenju sa ženama sa samo jednim seksualnim partnerom u istom vremenskom periodu. Povećani rizik od nastanka kondiloma takođe je povezan sa istorijom bilo koje seksualno prenosive bolesti ili oralnog herpesa.

Kod žena su povoljniji uslovi za razvoj infekcije posmatrano sa anatomskog i fiziološkog aspekta. Predilekciona mesta su spoljašnji polni organi, vagina, međica i anus. Izrasline mogu biti pojedinačne ili u grupicama (karfiolast izgled).

Uklanjanje kondiloma – Kondilomi u trudnoći

Kondilomi u trudnoći predstavljaju opasnost za plod tokom vaginalnog porođaja, bez obzira na težinu kliničke slike.

Izostanak kolposkopske dijagnostike, izbegavanje uklanjanja kondiloma u trudnoći i primena pogrešne terapije dovodi do napredovanja kondiloma, što za krajnji rezultat ima infekciju ploda aspiracijom HPV partikula u porođajnom kanalu, sa kasnijom pojavom laringealnih polipa kod dece do 15 godina.

Radiotalasnom tehnikom uklanjaju se kondiloma bez štetnog uticaja na tok trudnoće (majku – plod) tako da se izbegava indikovani carski rez, a omogućava nesmetan vaginalni porođaj kao zlatni standard akušerstva.

Kako se leče kondilomi u trudnoći?

Ako su vam dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, vaš lekar će pažljivo pratiti situaciju. Terapija za kondilome koja se prepisuje trudnicama, drugačija je od terapije za žene koje nisu u drugom stanju. Najbolje je da konsultujete svog ginekologa, kako bi vam preporučio plan terapije koji je efikasan i istovremeno bezbedan za vašu bebu i vas.

Problemi na porođaju zbog kondiloma

U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće, jer mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma može otežati mokrenje, a ako su u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porođajni kanal. Ako dođe do toga, rešenje je porođaj carskim rezom.

Simptomi

Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

Kada otići kod lekara?

Ako primetite kondilome u genitalnom predelu ili vaš partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati lečenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice, a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa.

Uklanjanje kondiloma – HPV testiranje

Najvažnije je da obavljate redovan ginekološki pregled i PAPA test – minimum jedanput godišnje, a po uputu vašeg ginekologa i češće. PAPA testom se skenira vaš grlić materice, čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat PAPA testa može potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica. Dokazivanje HPV infekcije grlića materice upotpunjuje se labaratorijskim testom na HPV infekciju i određuje se tip Humanog papiloma virusa(visoko ili niskoonkogeni tipovi).

Kako se leče kondilomi?

Postoje različiti načini lečenja kondiloma koji sa različitim uspehom rešavaju ovaj problem.
Radiotalasi predstavljaju metodu izbora jer na minimalno invazivan način u lokalnoj anesteziji (bezbolno) rešavaju ovaj problem. Radiotalasno uklanjanje kondiloma pokazalo se najefektivnija metoda lečenja i zato je čest izbor pacijenata. 97% pacijenata je uspešno i trajno otklonilo kondilome na ovaj način, dok su druge metode manje uspešne nego radiotalasi.

Talasi koji se koriste u ovoj metodi su niske temperature, što obezbeđuje da tkivo ostane zdravo i da se neće oštetiti. Ova metoda je najbezbednija što se tiče okolnog tkiva, svaka druga može značajno više da utiče na zdrava tkiva.

Prednost radiotalasa je u tome što je ova metoda otklanjanja kondiloma vrlo precizna i zbog toga sam oporavak traje vrlo kratko, nema propratnih neprijatnosti, krvarenja, i nelagodnosti.

Posle uklanjanja kondiloma

Posle uklanjanja kondiloma savetuje se redovna kontrola kod ginekologa i jačanje imunološkog sistema. Preporuka je da se određeno vreme izbegavaju seksualni odnosi, kasnije obavezno sa zaštitom (upotreba kondoma). Ne bi trebalo posećivati saune, solarijume, parna kupatila, javna kupališta zbog potencijalnog rizika od infekcija.

Prevencija

HPV može da se prenese sa bilo kog dela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Međutim, ni kondom nije u potpunosti siguran, budući da se kondilomi jako brzo i lako prenose, čak i blagim dodirom dve sluzokože.

Ako primetite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izleče. Zbog reinfekcije potrebno je informisati partnera o postojanju infekcije. Ako ste imali kondilome- savetuje se PAPA test svakih 6 meseci.

Važno je znati da su kondilomi izlečivi, ali osoba posle lečenja ne stiče trajan imunitet. U nekim slučajevima neophodno je ponoviti intervenciju do definitivnog uklanjanja kondiloma.

Prevencija, tj. sprečavanje širenja infekcije HPV usmerena je ka vakcinaciji. Bezbednost vakcine je potvrđena u brojnim ispitivanjima. HPV vakcina u mnogim zemljama je uvršćena u obaveznu vakcinaciju devojčica, a u nekim zemljama se vakcinišu i dečaci. U Evropi postoji devetovalentna vakcina (u Srbiji se još uvek ne koristi) ali preporuka naše ordinacije je vakcinacija u vidu prevencije kondiloma.

Preporučuje sa vakcinacija od 9. do 26. godine života, najbolje,  pre stupanja u seksualne odnose. Može biti korisna i za one osobe koje su seksualno aktivne, s obzirom na mogućnost infekcije novim tipovima virusa. Vakcina je potpuno  bezbedna, ali, nikako je ne treba shvatiti kao zamenu za redovne preventivne preglede.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.