Eksplorativna kiretaža

Eksplorativna kiretaža je invazivna dijagnostička procedura kojom se uklanja površinski sloj sluzokože materice i grlića materice u dijagnostičke (otkrivanje i utvrđivanje bolesti) ili terapijske svrhe (lečenje) i šalje na patohistološku (PH) analizu.

Najčešće se obavlja zajedno sa biopsijom grlića materice, a često zajedno sa kiretažom čitave materice bilo da se preparati za analizu šalju zajedno ili odvojeno. Ređe se izolovano radi kod mladih žena koje nisu rađale.

Eksplorativna kiretaža

INDIKACIJE – Zašto se radi eksplorativna kiretaža?

Ova intervencija može biti dijagnostička ili terapijska u zavisnosti od toga šta je bila indikacija za nju.

Kada se govori o dijagnostičkoj eksplorativnoj kiretaži, ona se preporučuje kod većeg broja stanja. Jedna od najčešćih su kada se javljaju obilna i učestala krvarenja, zatim krvarenja u menopauzi , kada lekar sumnja na postojanje maligne bolesti ili kada se ultrazvukom dijagnostikuju promene u unutrašnjosti materice.

Kada govorimo o terapijskoj eksplorativnoj kiretaži, ona se obavlja najčešće kada je potrebno da se zaustavi krvarenje, u slučajevima kada dođe do spontanog pobačaja ili u slučajevima kada lekar na ultrazvuku primeti polip u materici ili manji miom koji se može ukloniti u toku ove intevencije.

Eksplorativna kiretaža jedna od najčešćih intervencija koja se obavlja zbog učestalih i obilnih krvarenja kao i lečenja nekih promena u materici.

Kako se izvodi eksplorativna kiretaža?

Kiretažom se odstranjuje sluzokoža materice koja se, posle fiksiranja u 10% rastvoru formalina, šalje na PH pregled. Obavlja se tako što se nakon adekvatne pripreme u lokalnoj anesteziji (eventualno u analgosedaciji) cervikalni kanal dilatira, a zatim se specijalnim instrumentom određene veličine (kireta) uzima uzorak tkiva. Najčešće indikacije su patološki PAPA bris, nalaz dobijen kolposkopijom, i ultrazvučno postavljena sumnja na patološke promene u kanalu.

Priprema za intervenciju

Što se tiče pripreme za intervenciju, ona podrazumeva period od najmanje 6h pred intervenciju ne konzumirati hranu i piće, obezbediti pratioca, uraditi sve potrebne analize pred intervenciju zahtevane od strane izabranog lekara.

Pre intervencije je neophodno da se urade laboratorijske analize:

  • PAPA test (rezultat ne sme biti stariji od 6 meseci) – Papa test je važan zato što predstavlja najjednostavniju dijagnostičku metodu za otkrivanje promena na grliću materice. Neke od promena koje se otkriju mogu biti benigne i lako se lečiti, dok neke promene mogu sugerisati na pojavu težih bolesti, koje ako se dijagnostikuju na vreme imaju veliku šansu za potpuno izlečenje.
  • Kolposkopija – Kolposkopija i citologija (PAPAtest) u primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani karcinom grlića materice.
  • Pregled interniste sa laboratorijskim analizama
Eksplorativna kiretaža

Oporavak

Posle eksplorativne kiretaže, već nakon dan ili dva se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Ono što naglašavamo pacijentkinjama jeste da naredna mestruacija može ili malo poraniti ili malo kasniti.

Takođe savet je da se nakon intervencije 4-6 nedelja uzdržavate od seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od nastanka infekcije. U periodu od 7 do 10 dana nakon intervencije pacijentkinja treba da izbegava teža fizička opterećenja, korišćenje tampona, kupanje u javnim kupalištima i dr.

Neki od znakova koji se upućuju da bi trebalo da se javite lekaru nakon ove intervencije su:

  • Krvarenje koje količinski zahteva menjanje uloška svakih sat vremena
  • Povišena temperatura
  • Grčevi u donjem delu stomaka koji traju duže od 48h
  • Bol koji se pojačava
  • Neprijatan miris iscedka iz vagine

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.