4D Ultrazvuk

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda.

Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici.

Koristi od ovog pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i rano otkrivanje eventualnih anomalija ploda, i to rano u prvom tromesečju uz ultrazvučni aparat najnovije generacije.

voluson-E8

 Test za okrivanje hromozomskih anomalija, screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani Double test. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač. Nakon toga, obavezan je još jedan pregled između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se detaljno pregleda rad i razvoj srca bebe, jer se ove nedelje smatraju najboljim periodom.

Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D ultrazvučni pregled bukvalno daje  osećaj da imamo uvid u ponašanje bebe u majčinom stomaku.

  • Neverovatne HDlive slike, koje realistično prikazuju bebu, veoma rano u prvom tromesečju
  • Tehnološki najnaprednije sonde koje stvaraju kristalno jasne slike bebe u raznim položajima
  • Napredna i detaljna procena anatomije srca bebe
  • Napredna i detaljna procena centralnog nervnog sistema bebe
  • Pregled celokupne anatomije ploda
  • Jasne slike koje pomažu pri ranoj dijagnostici ginekoloških stanja i problema

Ova velika novina u ultrazvučnoj dijagnostici pruža mogućnost i lekarima i roditeljima da u realnom vremenu vide potpuni prikaz bebe dok je još uvek u stomaku. 4D ultrazvuk zapravo predstavlja video snimak fetusa u materici. U zavisnosti od starosti ploda, lako se uočavaju pokreti, osmeh ili mrštenje, češkanje, istezanje, sisanje prstića, kao i čitava anatomija. Nakon 25. nedelje čak je moguće polemisati i oko toga na koga beba liči. Detaljno se prikazuje izgled lica bebe (da li postoji rascep usne), broj prstiju i izgled ekstremiteta što veoma olakšava uočavanje eventualnih anomalija.

Pored očiglednih prednosti, 4D ultrazvuk ima i jednu veliku psihološku prednost. Veoma je dragocen, jer omogućava i stvaranje prisnije veze nerođene bebe sa roditeljima. Dokazano je da što je pre majka svesnija ploda, više će voditi računa i o njemu i o sebi, što kasnije rezultira zdravijim porođajem.

Klasični, 2D ultrazvuk koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Iskusni lekari mogu da prepoznaju bebinu glavu, noge, pa ček i pol, ali za pacijentkinju je često ovaj prikaz statične slike nejasan.

Četvrta dimenzija koju podrazumeva odnosi se na vreme, odnosno pokazuje pokrete fetusa u realnom vremenu 3D prikaza. Na taj način se dobija jasna slika događanja u materici uz jedinstvene i žive detalje, naročito u kasnijim fazama trudnoće kada roditelji imaju utisak da pred sobom vide već rođenu bebu.

Kompletan pregled se snima na CD ili USB

Pogledajte slike naših beba ili video snimke na našem YouTube kanalu