Sindrom policističnih jajnika (PCOS), je čest hormonalni poremećaj koji se javlja kod žena u periodu između puberteta i menopauze. Policistični jajnici su stanje u kome jajnici stvaraju neobično visok nivo androgena (muških polnih hormona) što utiče na ovulaciju. Obično se javlja u roku od 4 godine nakon prve menstruacije. Ređe u kasnijem dobu, kod žena koje imaju redovne cikluse.

Sindrom policističnih jajnika – UČESTALOST

Na temelju današnjih dijagnostičkih kriterijuma procenjuje se kako 5 – 10% žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti. Ultrazvučno se brojne ciste na jajniku nađu i češće, u čak 22 do 25% žena, ali žene nemaju uvek ostale simptome koje prate ovaj sindrom pa se u tih preostalih 15% slučajeva govori o jajnicima nalik na policistične.

U svetu 105 miliona žena ima policistične jajnike. To je najčešći hormonski poremećaj koji ima 8% ukupne ženske populacije, odnosno svaka 12 žena, a on je ujedno i jedan od najčešćih uzroka steriliteta.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika – SIMPTOMI

Simptomi policističnih jajnika obično se javljaju tokom puberteta, u vreme prve menstruacije. Međutim, postoje i slučajevi kada se ovaj sindrom javlja kasnije, na primer, usled nagle gojaznosti.

Simptomi variraju od osobe do osobe, ali se obično sumnja na sindrom policističnih jajnika ukoliko imate neke od sledećih simptoma:

Neredovne menstruacije

Menstruacije koje nisu redovne ili koje predugo traju najčešći su znak ovog sindroma. Na primer, može se desiti da imate manje od devet menstruacija tokom cele godine, da vam razmak između dve menstruacije bude duži od 35 dana, kao i da tokom njih obilno krvarite. To takođe znači da ovulacija neće biti redovna.

Višak androgena

Povišen nivo muških polnih hormona može se primetiti na telu u vidu povećane maljavosti na licu i telu, a može se desiti i da se jave akne i gubitak kose.

Uvećani jajnici

U okviru ovog sindroma javlja se uvećanje jajnika, što može rezultirati njihovom umanjenom funkcionalnošću.

Visoke vrednosti AMTIMILEROV ili ANTIMILERIJAN hormon

Iako ne predstavlja standardnu analizu koja se radi u cilju dijagnostike PCOS, naučno je dokazano da su visoke vrednosti ovog hormona karakteristične za policistične jajnike.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika – UZROCI

Medicina još uvek u potpunosti nije sigurna šta je to što izaziva sindrom policističnih jajnika, ali lekari se slažu da dva faktora imaju značajnu ulogu, a to su: životne navike i nasledni (genetski) faktori.

Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali postoje brojni faktori koji gotovo sigurno utiču na njegovu pojavu:

Insulinska rezistencija

Insulin je hormon koji luči pankreas, odnosno gušterača. On dozvoljava ćelijama u organizmu da koriste šećer, a šećer predstavlja glavni izvor energije u ljudskom telu. Ukoliko vaše ćelije postanu imune na insulin, tada raste nivo šećera u krvi i telo počinje da luči još više insulina. Višak insulina može uticati na porast nivoa androgena, što izaziva probleme sa ovulacijom. Način života može u velikoj meri uticati na pojavu insulinske rezistencije, naročito ukoliko ste gojazni usled nezdrave ishrane ili manjka fizičke aktivnosti. Insulinska rezistencija je takođe genetski prenosiva.

Genetski faktor

Istraživanja su pokazala da postoje određeni geni koji utiču na pojavu sindroma policističnih jajnika. Ukoliko neko od ženskih članova vaše porodice ima policistične jajnike ili dijabetes tipa 2, vrlo je verovatno da će se i kod vas javiti ovaj sindrom.

Prekomerna težina

I dalje nije sasvim jasno da li PCOS izaziva prekomernu težinu, ili je pak obrnuto. Međutim, jaka veza između te dve pojave zasigurno postoji, naročito zato što višak kilograma sam po sebi izaziva povećano lučenje insulina. Gojaznost se često dovodi u vezu sa ovim sindromom, i ukoliko vas muče policistični jajnici, lecenje će vam bez sumnje lakše ići uz gubitak kilograma.

Insulinska rezistencija i PCOS

Sindrom policističnih jajnika – POSLEDICE

Najveći broj problema sa kojima ćete se suočiti ukoliko vam je dijagnoza postavljena prouzrokovaće upravo vaši policisticni jajnici. Posledice nipošto nisu zanemarljive, a evo koje se od njih najčešće javljaju: neplodnost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, povišen krvni pritisak, apneja (prestanak disanja tokom sna), depresija i anksioznost.

Obolele žene moraju redovno da idu na ginekološke kontrole i druge lekarske preglede, jer je PCOS povezan sa nizom rizika, kao što su spontani pobačaji (2-3 puta češći), kasnija menopauza, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvih sudova, povišen krvi pritisak, rizik od oboljevanja od raka endometrijuma i jajnika. Čak 70 odsto pacijentkinja je gojazno.

Rizik za nastanak dijabetesa  je povišen za čak 16 odsto. Sklonosti ka depresiji i anksioznosti takođe se mogu povezati sa ovim sindromom.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika – DIJAGNOZA

Nalaz može biti vrlo šarolik i bolest se razlikuje kod pojedinih žena. Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona.

Klinički nalazi obuhvataju informacije o simptomima žene, njenim pređašnjim bolestima i porodičnim bolestima ipregledom pacijentice. Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika danas se „zlatnim standardom“ smatra ultrazvučni pregled. Prilikom ultrazvučnog pregleda možemo da postavimo sumnju, uz pomenute tegobe koje je prate pacijentkinju. To je specifična slika jajnika koji je uvećan i sastoji se od brojnih sistnih folikula raspoređenih po periferiji.

Da bi se uspostavila konačna dijagnoza PCOS, pored ultrazvučne dijagnostike koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (Color Doppler), određivanje nivoa hormona, kontrola stanja štitne žlezde, test opterećenja šećerom, određivanje nivoa insulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Ishrana i PCOS

Sindrom policističnih jajnika – LEČENJE

Pristupi lečenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje telesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus. Normalna telesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je  fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru lečenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije – anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno deluje na PCOS.

Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Druge alternativne metode lečenja PCOS uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.

 

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.