Incizija Bartolinijeve žlezde

Incizija Bartolinijeve žlezde je hirurška intervencija pri kojoj se radi evakuacija sadržaja i drenaža upaljene Bartolinijeve žlezde. Upala ove žlezde nije mnogo česta pojava i pogađa 2% žena generativog doba, jednom u toku života.

Upala Bartolinijeve žlezde ili Bartolinitis je veoma neprijatno stanje koje može da izazove nepodnošljiv bol i da remeti svakodnevno funkcionisanje. Manifestuje se kao izraslina na levoj ili desnoj strani spoljašnjeg dela vagine i može dostići veličinu oraha ili čak kokošijeg jajeta, praćena snažnim bolom, može stvarati smetnje pri hodu, otežavati sedenje.

Incizija Bartolinijeve žlezde

Šta su Bartolinijeve žlezde?

Malo žena zna za Bartolinijevu žlezdu, prvenstveno iz razloga što se zdravstveni problemi vezani za nju retko javljaju. Bartolinijeve žlezde, su male parne žlezde, ne veće od lešnika, koje se nalaze sa obe strane ulaza u vaginu. Osnovna uloga im je lučenje sekreta, neposredno pre i tokom seksualnog odnosa. Izvodni  kanali ovih žlezdi su dužine oko 2-2,5 cm i otvaraju se na ulazu u vaginu, na bazi malih usana.

Incizija Bartolinijeve žlezde – Klinička slika

Kliničku sliku karakterišu jak bol, otok i crvenilo. Ako je zahvaćen samo izvodni kanal koji je edematozan i eritematozan, na pritisak se iz njega cedi gnojav sekret. Nelečen ili neadekvatno lečen bartolinitis, dovodi do zatvaranja kanala žlezde, prestanka drenaže sekrecije i stvaranja apscesa. Apsces se zapaža kao tumefakt (otečena žlezda) veličine kokošijeg jajeta koji zahvata veliku i malu usnu stidnice. Bolesnica ima jake bolove u predelu tumefakta i otežano hoda i sedi.  

Incizija Bartolinijeve žlezde – Cista

Ukoliko iz nekog razloga dođe do zapušenja sekretornog kanala, žlezda se puni sekretom bez mogućnosti da ga izluči. Na taj način nastaje cistaCiste obično nisu bolne, kreću se do veličine od 2.5cm i mogu se napipati na velikim usnama, a ako nema simptoma infekcije, tretman najčešće nije potreban.

Do zapušenja kanala može doći:

  • zbog lučenja gušćeg sekreta
  • zbog infekcije okolnog tkiva
  • zbog povrede ili otekline u tom predelu, koja nagnječi kanal.

Tretman, ukoliko je potreban, najčešće podrazumeva samo mlaku kupku koja bi potpomogla otvaranje kanala i drenažu sekreta iz ciste, kao i praćenje od strane ginekologa da li se javljaju promene.

Takođe, u periodu dok se cista tretira ne preporučuju se seksualni odnosi, ne samo zbog mogućnosti fizičke iritacije, već i zato što ova cista u toku seksualnog odnosa luči sekret, pa, ukoliko je kanal zapušen, može narasti i izazvati još osetnije tegobe.

Incizija Bartolinijeve žlezde

Incizija Bartolinijeve žlezde – Apsces

Apsces je vrlo bolna upala Bartolinijeve žlezde. Javlja se kada iz bilo kog razloga dođe do infekcije ciste. Kako je lokacija same žlezde vrlo delikatna, žene kod kojih se javi apsces najčešće imaju vrlo jake bolove prilikom sedenja, hodanja, seksa ili fizičkih aktivnosti.

Javljaju se otekline tkiva, a nakon ovoga se može javiti i eksrecija gnoja iz žlezde. Takođe, nije neuobičajena temperatura i groznica.

Terapija se određuje na osnovu antibiograma, kada se utvrdi koja je bakterija uzročnik i na koje antibiotike je rezistentna. Ukoliko dođe do pucanja apscesa, doktor može odlučiti da antibiotici nisu potrebni, već da će se cista sama od sebe povući nakon izbacivanja inficiranog sadržaja. Naravno, preporučiće praćenje, pa je potrebno konsultovati se u kojim periodima bi trebalo dolaziti na kontrole. Takođe se savetuje topla kupka, kao i kod same ciste, da bi se umirila upala i potpomogla drenaža.

Osim otkrivanja koje su bakterije izazivači infekcije, kod žena starijih od 40 godina trebalo bi uraditi i test na kancerogeno tkivo. Ovi slučajevi su retki, ali kad je rak u pitanju nikad nije previše pažnje ukoliko postoji mogućnost da se leči ili izbegne.

Kada se apsces izdrenira i upala smiri antibioticima, ne postoji nikakva garancija da se ova cista neće opet pojaviti.

Recidiv apscesa

Čak, kod velikog broja žena kod kojih se jednom javila, javljaju se i recidivi nakon toga, pa se apsces tretira na nekoliko različitih načina:

  • nakon drenaže postavlja se „Word“ kateter, koji omogućava formiranje novog kanala (nakon što se kateter izvadi, kanal se zadržava)
  • umeće se maleno parče gaze koje sprečava zatvaranje žlezde
  • tkivo se zašije na taj način da spreči zatvaranje žlezde (marsupijalizacija)

U slučajevima da se tegobe povrate više od 3 puta, preporučuje se kompletno vađenje ove žlezde – ekscizija. Ekscizija je takođe preporučena kod žena starijih od 40 godina, zbog povećanog rizika od raka. Ovo nisu jedine žlezde koje vlaže vaginu, pa se njihovom ekscizijom ne remeti lubrikacija u toku seksualnog odnosa.

Upala Bartolinijeve žlezde i trudnoća

Kao i druge moguće genitalne tegobe, i ovu je vrlo važno izbeći u toku trudnoće. U zavisnosti od stepena infekcije i simptoma, preporučuju se razna rešenja. U većini slučajeva, kada je samo cista u pitanju, drenaža se odlaže do posle porođaja. Ako je u pitanju upaljena cista – apsces, zbog mogućnosti prevremenog porođaja, propisuje se tretman antibioticima i drenaža.

Dijagnoza

Postavlja se inspekcijom i palpacijom. Nekada se može ispitati sadržaj apscesa ukoliko se sumnja na gonoreju.    

Priprema

Ukoliko u trenutku obavljanja procedure imate menstrualno krvarenje potrebno je da koristite uloške, ne tampone.

Incizija Bartolinijeve žlezde – Lečenje

Primenjuju se antibiotici (na osnovu antibiograma) i lokalno se stavljaju hladni oblozi. Ako nastane apsces rade se incizija, drenaža i ispiranje dezinfekcionim sredstvima. Procedura traje oko 20 minuta.

Incizija i drenaža su relativno brzi postupci koji se  sprovode u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Apsces ili cista se otvore vertikalnim rezom dužine 1,5 do 3 cm, što bliže sluzokoži ulaza u  vaginu. Nakon toga se postavlja dren kojim se omogućava oticanje  „zarobljenog sekreta“. Ovim postupkom bol se veoma brzo otklanja.

Nabrojani zahvati se uglavnom vrše pod lokalnom anestezijom, osim u slučajevima kada je apsces izuzetno upaljen i bolan, kada je potrebna opšta anestezija.

Nakon procedure

Preporučuje se da neko dođe sa Vama u pratnji kako se ne biste sami vraćali kući. Potrebno je da 24 sata nakon intervencije mirujete. Neophodno je da održavate adekvatnu higijenu mesta incizije i drenaže, zato Vam savetujemo da se tuširate/kupate svakodnevno dok rana ne zaraste. Potrebno je da svaki put proverite da li mesto incizije i drenaže adekvatno očišćeno i suvo.

Potrebno je da se nekoliko dana nakon intervencije uzdržavate od seksulanih aktivnosti. Možete se  vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima u roku od 2 – 3 dana.  Preporučuje se da naredne dve nedelje ne idete na plivanje i da se ne izlažete napornim treninzima.

Marsupijalizacija

Marsupijalizacija je postupak koji se nadovezuje, kada je to potrebno na inciziju i drenažu. Šupljina odnosno cista ili apsces se ispiraju fiziološkom rastvorom ili nekim drugim rastvorm u cilju čišćenja a onda se ivica rane šije sa zidom ciste, što znači da je prirodni otvor žlezde sada trajno proširen odnosno žlezda se prazni u kontinuitetu. Ali, to i dalje ne isključuje da ne može doći do novog zapaljenja. Marsupijalizacija nije trajno rešenje. Posle ovog postupka recidiv se dešava u 5 do 15% slučajeva.

Ekscizija

U slučajevima da se tegobe povrate više od 3 puta, preporučuje se kompletno vađenje ove žlezde – ekscizija. Ekscizija je takođe preporučena kod žena starijih od 40 godina, zbog povećanog rizika od raka. Ovo nisu jedine žlezde koje vlaže vaginu, pa se njihovom ekscizijom ne remeti lubrikacija u toku seksualnog odnosa.

Nabrojani zahvati se uglavnom vrše pod lokalnom anestezijom, osim u slučajevima kada je apsces izuzetno upaljen i bolan, kada je potrebna opšta anestezija.

Preventiva

Ne postoji savet za prevenciju stvaranja ciste. Međutim, dobrim održavanjem intimne higijene i adekvatnom zaštitom u toku seksualnog odnosa, smanjuje se mogućnost upale ciste i nastanka abscesa.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.