Pregled dojki

Pregled dojki je od velikog značaja za praćenje pacijenata sa prethodno dijagnostikovanim oboljenjem grudi.

Pregled dojki (klinički) podrazumeva detaljno ispitivanje grudi, bezbolnu proceduru koja se vrši bez upotrebe instrumentarija, a izvodi je lekar specijalista u cilju dijagnostikovanja bolesti zahvaćene regije. U slučaju postojanja oboljenja grudi, vrši se periodični kontrolni pregled pri kome lekar ispituje prisustvo nodusa, iscedak iz bradavice, zapaljenski proces i bol u predelu grudi.

Cilj kliničkog pregleda dojki jeste da se isključi prisustvo oboljenja grudne regije. Pregled je takođe od velikog značaja za praćenje pacijenata sa prethodno dijagnostikovanim oboljenjem grudi.

Pregled dojki

Kako se izvodi pregled grudi?

Lekar će ispitati pacijenta o prethodnim stanjima, oboljenjima, upotrebi medikamenata i načinu svakodnevnog života kao što je tip ishrane, konzumacija duvana, nivo fizičke aktivnosti, prisustvo drugih patoloških procesa, porodična anamneza karcinoma dojke, startost pacijentkinje u vreme prvog menstrualnog ciklusa, prethodne trudnoće i upotreba lekova.

Nakon toga lekar pristupa samom kliničkom pregledu koje se sastoji iz observacije (posmatranja) i palpacije grudne regije. Lekar specijalista postavlja dijagnozu i ordinira adekvatnu terapiju. U zavisnosti od inicijalne dijagnoze, lekar može ordinirati izvođenje dodatnih testova u cilju detaljnije analize u šta spadaju ultrazvuk, mamografija i biopsija.

Za ovaj pregled nisu potrebne posebne pripreme radi kliničkog pregleda dojki. Savetuje se da pacijent donese na uvid rezultate prethodnih analiza u cilju sveobuhvatnog pregleda.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami. Pregled traje oko 30 minuta. Od neprocenjive je vrednosti za mlade žene sa mastopatijom, žene sa postoperativnim ožiljcima, sa hormonskom terapijom i silikonskim implantatima.

Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožno masno tkivo, mlečne žlezde, eventualni čvorovi ili ciste u dojci. Ako se uoče sumnjive promene one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Pregled dojki ultrazvukom nije kompletan bez pregleda limfnih čvorova u pazušnim jamama.

Ultrazvuk dojki bi sve žene trebalo da rade barem jednom godišnje, pogotovo one mlađe od 40 godina zbog obilnijeg žlezdanog tkiva koje sprečava detaljan pregled mamografom. Razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti redovna kontrola, bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna mastopatija, dobroćudni tumor fibroadenom ili cista, a ponekad i zloćudna promena – rak dojke (karcinom dojke).

Indikacije

 • U cilju razlikovanja benignih od malignih-zloćudnih tumora, solidnih od cističnih promena…

 • U cilju ranog otkrivanja (skrininga) malignog tumora dojke (uz palpatorni pregled dojki, mamografiju i magnetnu rezonancu).

 • Ovaj pregled se može raditi i kod muškaraca u cilju određivanja porekla  promene na dojci ili praćenja karakteristika neke promene).

 • Ultrazvuk dojke se koristi kao prva dijagnostička procedura u ranom otkrivanju (skriningu) raka dojke ukoliko:

 • imate manje od 40 godina (preporučuje se da svaka žena nakon 25-e godine života jednom godišnje radi ovaj pregled).

 • se ne preporučuje izvođenje mamografije ili se smatra da je štetno da se izlažete mamografiji (trudnice).

Kako se izvodi ultrazvuk dojki?

Pacijent leži na krevetu za pregled, nakon čega lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali  plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na dojke pacijenta i nakon toga u pazušnu jamu. Gel ima  ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

Kada je najbolje vreme za ultrazvuk dojki?

Preporučuje se da se pregled obavi u periodu od 7. do 10. dana menstrualnog cilusa (7. do 10. dana od prvog dana menstrualnog  krvarenja).

Pregled dojki

Preventiva

Rak dojke je jedan od najrasprostranjenijih zloćudnih tumora među ženama, zauzima drugo mesto među uzrocima smrti, nepoznate je etiologije i nema jasne simptome, pa su redovne kontrole veoma važne, jer rano otkriven karcinom mlečne žlezde podrazumeva visok procenat uspešnog izlečenja.

Identifikacija promena na dojkama dovodi do razumljivog straha od kancera dojke. Važno je blagovremeno reagovati na te simptome i u skladu sa time organizovati stručan pregled i tretman na vreme i na efikasan način. Pažljiv i precizan pregled daje šansu za pravilnu dijagnozu. Važno je javljanje na vreme i razgovor sa lekarem u toku pregleda i procene statusa. Detekcija promena na dojkama je relativno čest problem u lekarskoj praksi.

Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Do dvadesete godine devojka barem jednom treba da bude pregledana i da nauči kako sama da se pregleda.

Veoma je važno da pre trudnoće žena bar jednom pregleda mlečne žlezde. Iako se retko sreće, karcinom dojki se pojavljuje i kod mlađih žena i ako se ne otkrije na vreme, teško je izboriti se s njim. Pri trudnoći broj hormona povećava se hiljadu puta i karcinom dojke počinje da raste i  širi se veoma brzo.

Pregled dojki

Samopregled dojki

Jednom mesečno pregledajte grudi za vreme ili neposredno nakon menstrualnog krvarenja, jer su tada najmekše i najlakše se napipaju kvržice. U tom periodu su dojke najmanje bolne. Bolnost dojki se pojačava pri ovulaciji, a posebno pred novo menstrualno krvarenje.

Samopregled treba obavljati oko desetog dana od prvog dana menstruacije. U menopauzi žena sama treba da odredi jedan dan u mesecu za samopregled i da, po mogućstvu, uvek pregleda svoje dojke pribižno istog dana.

Kako izvesti samopregled dojke?

Prvi korak

Započnite pregled posmatranjem dojki u stojećem stavu. Svucite se do pola, stanite ispred ogledala, ruke spustite pored tela i posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na simetričnost dojki, eventualno postojanje udubljenja, promene na koži, veličinu, boju bradavica, perutanje. Blago rotirajte telo u levo i u desno, tako da možete videti dojke iz profila.

Ukoliko primetite crvenilo, otok, osip, ravnu ili uvučenu bradavicu, obratite se vašem lekaru kako bi se utvrdio uzrok prisutne promene.

Drugi korak

I dalje stojeći ispred ogledala podignite ruke uvis i ponovo proverite da li postoji neka od gore navedenih promena.

Treći korak

Blagim stiskom bradavica vrhovima prstiju proverite da li postoji bilo kakvo prisustvo sekreta iz bradavica (bistar, zamućen, sukrvičav). Svaka pojava sekreta izvan perioda dojenja mora biti prijavljena lekaru!

Četvrti korak

Potrebno je da opipate dojku u ležećem položaju, tako što levom rukom ispitujete desnu, a desnom rukom levu dojku. Opipavanje se vrši jagodicama prstiju, tako što se za opipavanje kože i potkožnog tkiva vrše blaži, a za opipavanje dubljih struktura jači kružni pokreti. Najbolje je za palpiranje koristiti uvek istu putanju, počevši od bradavice, pa povećavajte krug sve do baze dojke.

Peti korak

Ponovite postupak opipavanja u ležećem položaju. Važno je palpirati u više položaja, zato što u nekim slučajevima jedna ista promena može biti nedostupna ili neprimetna pri palpaciji u npr. ležećem, a dostupna u sedećem položaju.

Šesti korak

Pri samopregledu dojke obavezno pregledajte pazuh, utiskujući prste duboko u sva četiri ugla, kao i u sredinu. Pri pregledu pazuha tražimo limfne žlezde koje mogu biti uvećane iz raznih razloga, te ako ih napipamo obavezno moramo potražiti savet lekara. Uvećane žlezde mogu biti simptom upale u organizmu, ali i znak nekih drugih, ozbiljnijih bolesti.

Često se napipa u pazuhu kvržica u samoj koži, koja je posledica upale izvodnih kanalića znojnih žlezda. Lekar će pomoći da se upala reši, antibioticima ili hirurški, zavisno od uznapredovalosti upale. Posle pazuha, pregledajte jamu iznad i ispod ključne kosti.

Zašto pregledati dojke svakog meseca?

Samopregled dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo ogledalo i par minuta vremena, a može biti izuzetno korisna, pa ga je najbolje redovno ponavljati sedam dana od početka svake menstruacije, odnosno kod osoba u menopauzi ili bez materice prvog dana svakog meseca.

Šta ako napipam čvor na dojci?

Nalaz čvora u dojci ne znači odmah i da imate rak dojke, jer postoje brojna dobroćudna obolenja dojke, koja se prezentiraju čvorem u dojci. Međutim, neophodno je da odmah odete kod svog lekara, koji će utvrditi o čemu se radi, a nikako nemojte da odlažete posetu izabranom lekaru, zato što se bojite šta će on reći.

Ako ste svoje preglede vršili redovno, promena je rano otkrivena sa dobrim šansama za izlečenje, pa ne treba da gubite vreme.

Ne zanemarite simptome

Postoje simptomi koje lako možemo sami da uočimo kao što su promena strukture dojke, promene na koži i bradavicama. Međutim, postoje neki znakovi koji su manje očigledni, a koji takođe ukazuju na to da je došlo do neke promene.

 • Svrab, bol i crvenilo– Bolnost i preosetljivost grudi normalna je pojava tokom menstruacije i može se desiti da potraje i nekoliko dana posle nje. Ukoliko, međutim, bolnost potraje duže i prati je svrab, oticanje, peckanje i izgled kože sličan celulitu, to može ukazivati na ozbiljniji problem.

 • Bol u leđima– Kod mnogih slučajeva, pre bilo kojeg drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica. Ovo se najčešće pripisuje bolnim mišićima i kičmi. No, u nekim slučajevima kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima izaziva bol oko kičme i rebara.

 • Bol i preosetljivost pazuha– Studije pokazuju da se rak dojke najčešće širi u limfne čvorove pazuha. I kao što su otečeni limfni čvorovi vrata i grla simptomi gripa, tako otečeni limfni čvorovi na pazuhu mogu ukazati na rak dojke mnogo pre nego što se na grudima jave simptomi.

 • Promene na bradavicama– Tumor se najčešće javlja ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može zato uzrokovati promene na bradavici, njenoj teksturi, boji i obliku. Žene mogu imati smanjeno čulo dodira na bradavicama, pogotovo tokom seksualnog odnosa. Još jedan simptom je neobjašnjiv sekret iz bradavice koji može biti krv, mleko ili bistra tečnost. Lekaru se odmah javite, ali imajte na umu da su mnogi tumori benigni, pa ne bi trebalo paničiti.

 • Promena oblika– Neke žene primete da im jedna dojka ima drugačiji oblik jer se tkivo uvlači ili pomiče na drugu stranu. Zato je veoma važno redovno raditi samopregled kako biste uočili bilo kakvu promenu ili razliku.

Samopregled dojke je dragocena dopunska metoda kojom sama žena može blagovremeno uočiti različite promene u građi dojke. Međutim, još jednom, važno je ne zanemarivati redovne sistematske preglede, koje sprovodi visokokvalifikovano medicinsko osoblje, jer se metodama vizualizacije (ultrazvuk) mogu videti čvorići ili druge promene koje još uvek nisu dovoljne veličine da bi se osetili dodirom.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.