Perimenopauza

Perimenopauza je period koji prethodi menopauzi, a počine nekoliko godina pre menopauze, uglavnom u ranim četrdesetim. Tokom perimenopauze smanjuje se nivo ženskih polnih hormona, a pad se ubrzava tokom poslednjih godina ovog perioda.

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih 30-ih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se menja, tačnije naglo opada oko dve godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dve godine posle.

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može rezultirati neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Koliko traje perimenopauza?

Prosečno trajanje je oko četiri godine, ali je to veoma individualno – od nekoliko meseci do više godina. Postmenopauza je period koji nastaje 12 meseci nakon poslednje menstruacije.

Koji su znaci perimenopauze?

Najčešći simptomi perimenopauze su naleti toplote (valunzi), osetljivost dojki, pogoršanje simptoma premenstrualnog sindroma, smanjena želja za seksualnim odnosima (libido), umo, neredovna menstruacija, suvoća vagine, nevoljno oticanje urina pri naporu, češća potreba za mokrenjem, promene raspoloženja, nesanica.

Ako menstruacije postanu jako obilne, praćene ugrušcima, izmedju ciklusa bude krvarenja ili se skrati period između dve menstruacije, potrebno je da o tome obavestite svog lekara.

Kako se dijagnostikuje perimenopauza?

Perimenopauza se dijagnostikuje na osnovu simptoma, te na osnovu nivoa određenih hormona.

Terapija

U periodu neredovnih ciklusa (perimenopauza) često uz neuredna krvarenja javljaju se glavobolja i razdražljivost kao posledica povećanog nivoa estrogena u na progesteron, a kao posledica anovulatornih ciklusa. Progesteron je posebno koristan kod žena koje pate od premenstrualnih migrenskih glavobolja. Tu se može pomoći davanjem malih količina progesterona jednom do tri puta na dan u periodu od 16. do 27. dana ciklusa (Orgametril , Duphaston ,Primolut­nor).
HST­(hormonska supstituciona terapija )­ima svoje mesto naročito u slučajevima prevremene ili veštačke menopauze.