Trudnoća

Praćenje i kontrola trudnoće podrazumevaju brigu kako o trudnici tako i o fetusu. Ginekološka Ordinacija Raović je tu za vas u jednom od najbitnijih perioda u životu žene. Bilo da je u pitanju prva ili bilo koja sledeća trudnoća, pored neizmerne radosti i slatkog iščekivanja, svaku ženu čekaju i momenti nesigurnosti, straha i radoznalosti. Mi želimo da budemo Vaši vodiči, savetnici i partneri kroz ceo proces začeća, trudnoće i postporođajni proces, kako biste se Vi osećale sigurno i bezbrižno. Nudimo Vam sve preglede, bez bola i komplikacija i rado ćemo voditi Vašu trudnoću od samog početka.

I TRIMESTAR (od 1. do 13. nedelje)

Pratimo trudnoću od trenutka kada Vaše telo postaje oslonac malom životu koji raste u njemu. U našoj ordinaciji možete utvrditi trudnoću i zakazati prvi veći pregled za 10. nedelju ukoliko ste u drugom stanju. Ovako će izgledati Vaš kalendar poseta našoj ordinaciji u prvom trimestru:

1-10. nedelja trudnoće – Utvrđivanje trudnoće i zakazivanje pregleda za 10. nedelju

10. nedelja trudnoće – Ginekološki pregled

U 10. nedelji trudnoće očekuje Vas prvi veći ginekološki pregled, kako bi se utvrdilo opšte zdravlje reproduktivnih organa žene, kao i eliminisale izvesne infekcije i bolesti koje mogu uticati na bebu. Rutinski se vrše sledeći pregledi:

 • KOLPOSKOPIJA sa Papa brisom (ukoliko nije rađen u poslednjih 6 meseci)
 • vaginalni bris za određivanje stepena čistoće vagine
 • cervikalni bris na kulturu
 • laboratorijske pretrage (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija, ukupni urin)
 • krvna grupa i Rh faktor (u slučaju da ne postoji pisani dokaz)
 • testiranje na HIV da bi se sprečio prenos sa majke na dete
 • test na Rubellu (za one žene koje je nisu preležale)

12. nedelja trudnoće – Double test

11 – 14. nedelja trudnoće – Prvi veliki ekspertsko-dijagnostički pregled

Na kraju prvog trimestra i pri ulasku u drugi trimestar vršimo razne preglede koji pomažu u utvrđivanju zdravstvenog stanja organizma i mame i bebe. To su:

 • 4D/3D/2D ultrazvuk
 • krvna slika i urin
 • arterijski pritisak
 • telesna težina
 • RhD antitela kod Rh negativnih trudnica
 • ginekološki pregled

II TRIMESTAR (od 14. do 27. nedelje)

Drugi trimestar je početak perioda koji se često naziva bezbednim periodom trudnoće. Jutarnja mučnina i umor treba da su prošli i uglavnom svaka trudnica se oseća mnogo bolje i sa mnogo više energije. Materica se oblikuje u odnosu na bebu koja je veličine grejpfruta- postavljena je gore na sredini stomaka i sada je stomak uočljiv. Iako se ovo naziva bezbednim periodom, gde se žene mogu slobodnije kretati, pa čak i započeti lagane vežbe i šetnje, i dalje su tu rutinski pregledi koje obavljamo radi sigurnosti i provere mame i bebe.

14 – 20. nedelja trudnoće – rutinski pregledi radi utvrđivanja zdravlja i drugih parametara majke i bebe.

 • 4D/3D/2D ultrazvuk
 • krvna slika i urin
 • arterijski pritisak
 • telesna težina

16. nedelja trudnoće – Triple test

Ukoliko lekar proceni da je potrebno, posle 15. nedelje radi se i Triple test. Takođe, ovaj test može da se radi i ako trudnica nije prethodno radila Double test.Na osnovu ekspertskog ultrazvuka u 12. nedelji i Double i Triple testa statistički se procenjuje ukupan rizik na Daunov sindrom, kao i druge hromozomske anomalije kod ploda, kao što su Edvardsov sindrom, SLO sindrom.

Ukoliko postoji velika verovatnoća da postoji hromozomopatija, tačnije ukoliko su rezultati tripl testa abnormalni, lekar će vam najverovatnije predložiti da uradite analizu plodove vode – amniocentezu, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

16 – 18. nedelja trudnoće – Amniocenteza

Ovaj postupak podrazumeva uzimanje uzorka plodove vode i otkrivanje genetskih anomalija. Intervencija se radi ukoliko lekar sumnja na određenu anomaliju, a potpuno je bezbedna za trudnicu, kao i za plod. Ukoliko se amniocenteza radi kako bi se utvrdilo stanje pluća bebe, tačnije zrelost pluća, zbog ranijeg porođaja, može se raditi od 32. do 36. nedelje, a ako žena ima problem sa dijabetesom i kasnije, do 39. nedelje.

20 – 24. nedelja trudnoće – 4D ultrazvučni pregled, Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom

Ovo je ekspertski 4D/3D pregled kojim se detaljno pregleda plod. Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe. Po protokolu vođenja normalne trudnoće, ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored pregleda u vreme „double“ testa).

Pregled čine tri bitna segmenta

 • 4D/3D/2D anatomsko-morfološki pregled

Veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:

 • 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda
 • kičmeni stub (2D i 3D mod)
 • analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
 • analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega)
 • analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)
 • Fetalna ehokardiografijaOvaj period smatra se najboljim za pregled srca bebe. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20. nedelje, samim tim što je ovaj organ veći. Analiziraju se dve komore i dve predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, srčana pregrada, plućna arterija i izlaz iz desne komore, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi).
 • Pregled posteljice i količine plodove vode (AFI – indeks količine plodove vode) Proveravamo izgled i strukturu posteljice, da li se nalazi nisko postavljena, kao i količinu plodove vode.

III TRIMESTAR (od 28. nedelje do kraja trudnoće)

Treći trimestar počinje u 28. nedelji i traje do porođaja. Iako se većina žena porađa u 40. nedelji, mogućnost porođaja postoji od 37. do 42. nedelje, a tu je i rizik prevremenog porođaja. Zato ordinacija Raović posebnu pažnju posvećuje pacijentkinjama u trećem trimestru.

28. nedelja do kraja trudnoće – Finalni ekspertski pregled

Do sada smo obavili dva najvažnija ultrazvučna pregleda (genetski sonogram prvog trimestra i anatomsko–morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom od 21. do 24. nedelje) i na taj način smo se uverili da se svi organi razvijaju kako treba.

Međutim, to ne znači da je ultrazvučna kontrola ploda završena. Sada je vreme kada se prati kako beba raste, kao i da se ne propusti eventualna pojava razvojnih anomalija (tj. anomalija koje se ispoljavaju u kasnijoj fazi trudnoće – npr. neke anomalije srca, creva itd.).

 • 32 – 38. nedelja trudnoće – Procena rasta i razvoja plodatelesna težina
 • arterijski pritisak
 • krvna slika i celokupni urin
 • pregled dojki i bradavica
 • akušerski pregled (spoljašnji i unutrašnji)
 • RhD antitela kod negativnih trudnica
 • Od 36 nedelje na nedelju dana CTG (slušanje tonova ploda)
 • akušerski pregled (određivanje visine fundusa)
 • uput na pregled u bolnici gde će biti porođaj

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Koristi od ovog pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i rano otkrivanje eventualnih anomalija ploda. U 10. nedelji radi se kontrola na Daunov sindrom. Test za okrivanje hromozomskih anomalija, screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani Double test. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač.

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta. Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije (često se poredi sa razlikom između slike i skulpture). Kompletan pregled se snima na CD.

Kontakt