Serklaž

Serklaž se svrstava u akušerske intervencije koje se rade zbog održavanja trudnoće. U pitanju je šivenje grlića materice koji je postao insuficijentan, odnosno koji je popustio, te ne ispunjava svoju funkciju.

Neke žene u trudnoći pate od takozvane nekompetentnosti grlića materice što znači da grlić nema sposobnost da se u potpunosti zatvori tokom trudnoće, a to povećava šanse za prevremeni porod. U tom slučaju se najčešće preporučuje serklaž grlića.

Ovde je problem u tome što kada popusti grlić može doći do prolaska plodovih ovojaka sa plodovom vodom kroz unutrašnje materično ušće, što, ukoliko se na vreme ne sanira, može dovesti do isticanja plodove vode i spontanog pobačaja.

Šta je to nesposoban grlić materice?

Tokom poslednjih nedelja trudnoće grlić materice prolazi kroz proces poznat pod nazivom dilatacija i brisanje. Dilatacija podrazumeva širenje grlića dok se brisanje odnosi na razređivanje tkiva samog grlića. Obično, ako je sve pod kontrolom taj proces se odvija pred sami kraj trudnoće, ali kod nesposobnog grlića taj proces kreće i pre termina.

Ovo prevremeno otvaranje grlića nosi određeni rizik po majku i po bebu pa može doći do prevremenog poroda ili čak pobačaja.

Kako primetiti problem?

Redovnim pregledima kod ginekologa i propratnim analizama može se održavati trudnoća pod kontrolom kako bi u tih devet meseci sve prošlo kako treba. Međutim, kontrole kod lekara su važne i zbog toga što je to jedini način da se na vreme otkriju problemi ukoliko postoje i omogući adekvatna pomoć trudnici.

Kada se primenjuje serklaž?

Šivenje grlića materice se radi kada se ginekološkim pregledom utvrdi postojanje problema sa popuštanjem grlića. Uglavnom se ovaj problem prepozna već u trećem mesecu trudnoće, odnosno oko 12. nedelje. Serklaž se primenjuje kada se pregledom ustanovi da je spoljašnje i unutrašnje ušće materice otvoreno za 0,5 do 1, pa čak i 2 centimetra.

Serklaž se u većini slučajeva obavlja u 14. nedelji trudnoće, a postoje slučajevi kada se kod trudnice ne primete nikakvi simptomi nesposobnog grlića sve do poslednjeg trimestra trudnoće. Kada se serklaž obavlja u kasnijoj trudnoći to znači da će taj zahvat biti neophodan i u narednim trudnoćama.

Kada vam lekar saopšti da će vam biti neophodan serklaž ponudiće vam jednu od tri opcije izvođenja ovog zahvata.

  • McDonald serklaž je najčešći način obavljanja ovog zahvata kada hirurg posebnim šavom zatvara grlić materice i ova vrsta se preporučuje oko 14 nedelje trudnoće.
  • Shirodkar serklaž je gotovo identičan kao i prva vrsta koju smo naveli, a jedina je razlika što šavovi prolaze kroz unutrašnje zidove grlića materice i nisu vidljivi. Ovaj zahvat je dosta komplikovaniji od McDonald serklaža, ali se veruje da nosi manje rizika od mogućih infekcija.
  • Abdominalni serklaž. Ova vrsta zahvata se obavlja samo ukoliko je grlić previše kratak da bi se obavio vaginalnim putem ili ako je ranije obavljan bez uspeha. Ovaj zahvat se obavlja kroz sam abdomen i u tom slučaju grlić se trajno ušiva. Nakon procedure neophodno je obaviti ultrazvučni pregled koji će potvrditi da sam zahvat nije oštetio fetus, da je protok krvi do bebe dobar i da ima dovoljno plodove vode.

Zašto se obavlja serklaž?

Lekari preporučuju serklaž trudnicama kojima se grlić materice počeo širiti pre 24 nedelje trudnoće, a uzroci toga mogu biti razni:

  • Kratak grlić materice.
  • Oštećenje grlića usled ranijih trudnća.
  • Iskustvo sa spontanim pobačajima u drugom tromesečju trudnoće.
  • Serklaž u ranijim trudnoćama.
  • Abnormalni grlić pre začeća.
  • Ranije obavljan serklaž u kasnijem stadijumu trudnoće.

Dobrobiti serklaža

Brojne su dobrobiti koje ova procedura donosi. Statistike pokazuju da ovaj proces u 85 slučajeva sprečava prevremeni porod ili spontani pobačaj.

Kako se izvodi serklaž?

Serklaž se radi u lokalnoj ili opštoj anasteziji, te trudnica ništa tokom zahvata neće osetiti. Postavlja se kružni šav oko grlića materice na nivou unutrašnjeg ušća kako bi se pravilno zatvorilo. Za šivenje se koristi sintetski (najlonski) konac koji se skida 21 dan pre očekivnog termina porođaja.

 

Da li u pitanju trudnoća visokog rizika?

S obzirom na to da je u slučaju popuštanja grlića materice najveći rizik ispuštanje plodove vode, što može dovesti do spontanog pobačaja, veoma je važno odreagovati na vreme i sprečiti dalje komplikacije. Grlić materice koji nije potpuno zatvoren takođe donosi rizik i od različitih bakterija koje se na ovom delu mogu razmnožiti.

Postavljanje serklaža znak je da je trudnoća rizična, a ovim zahvatom se zatvara i učvršćuje opušten grlić materice. Bez obzira na to što serklaž onemogućava otvaranje grlića, trudnice bi trebalo da budu u stanju mirovanja i da sa dodatnim oprezom obavljaju sve fizičke radnje.