Prvi ginekološki pregled može delovati kao neugodno, čak i strašno iskustvo, posebno kada ne znate šta vas čeka i šta da očekujete od odabranog lekara. Međutim, ako se unapred pripremite i čak pripremite i spisak pitanja koja ćete vi postaviti vašem ginekologu, uvidećete da je to prijatno i prosvetljujuće iskustvo.Što je najvažnije, ako budete imali pozitivno iskustvo pri prvom pregledu, neće se razviti strah od odlaska na godišnje preglede, čak i kada vam se čini da ste potpuno zdravi. Reproduktivni organi, nažalost, znaju za mnoge probleme i bolesti bez simptoma, te je bitno odlaziti najmanje jednom godišnje u posetu ginekologu.

Prvi ginekološki pregled se preporučuje tinejdžerkama koje su ušle u pubertet – dakle, između 13-15 godina. Ovaj pregled ne podrazumeva bilo kakvo testiranje, već opšti pregled kako bi se utvrdilo da se reproduktivni sistem razvija kako treba. Pregled se može opisati i kao sesija pitanja i odgovora – lekar će se potruditi da objasni sve ono što zanima mladu damu na ulazu u pubertet:

  • Menstruacija
  • Sprečavanje trudnoće
  • Polne bolesti
  • Seksualna aktivnost
  • Trudnoća
  • Izgled tela.

Ono što je najvažnije, uvek znajte da je ginekolog tu da odgovori na sva vaša pitanja, iako vam možda deluju banalno: kakav je oblik vaših grudi, da li bi trebalo da depilirate stidne dlačice, da li je istina ono što ste pročitali u novinama o polnim bolestima, itd.

Nakon prvog pregleda pri ulasku u pubertet, drugi najvažniji prvi pregled je prvi pravi ginekološki pregled koji podrazumeva pregled grudi i karlični pregled, kao i PAP testiranje i ultrazvuk. Ovaj  pregled treba obaviti čim žena postane seksualno aktivna, i ponavljati svake godine.

Ovako izgleda godišnji ginekološki pregled: Kada legnete na ginekološki sto, ginekolog će pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena. Zatim će uzeti spekulum, metalni sterilan instrument, u obliku pačijeg kljuna koji može da se otvara, pažljivo ga uvesti u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, eventualno može biti malo neprijatan. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različte uzorke za testove. U ovom momentu se obično uzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Nakon toga, ginekolog vrši manuelni ginekološki pregled – kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno izvan pritiska donji trbušni zid. Na taj način se između ruku ginekologa opipavaju materica i jajnici, a ujedno proverava da li je neki od tih dodira i pritisaka bolan. Ceo pregled ne traje duže od 15 minuta, i nakon toga možete napustiti ordinaciju.

Zapamtite, redovni ginekološki pregledi vam mogu olakšati probleme, poboljšati zdravstveno stanje, ali i SPASITI ŽIVOT!