Krvarenje u trudnoći je česta pojava, posebno tokom prvog trimestra, i obično nije znak za uzbunu. Ali pošto krvarenje može biti znak nečeg ozbiljnog, važno je da znate moguće uzroke i da posetite vašeg lekara da biste se uverili da ste vi i beba dobro.

Trudnoća je poseban period za ženu – period prilagođavanja, iščekivanja, radovanja, ali i strahovanja. Od samog početka većina budućih majki se trudi da prikupi što više informacija o trudnoći i neželjenim simptomima sa kojima se može susresti. Simptomi se razlikuju od trudnice do trudnice i od trudnoće do trudnoće.

Krvarenje u trudnoći nije neuobičajeno, ali se ne smatra ni normalnom pojavom. Ono može ukazivati na razna stanja u zavisnosti od toga da li je intenzivno ili blago, koje je boje i u kom trenutku trudnoće se dešava. Važno je da svog doktora odmah obavestite ukoliko primetite bilo kakvo krvarenje.

Može se desiti da vaša trudnoća prođe bez neprijatnih iskustava koja vas posebno brinu, ili da iznova ne proživite tegobe koje su vas mučile u prethodnoj trudnoći. S druge strane, trudnoća sa sobom može doneti neočekivane promene za koje trudnica neće biti pripremljena.U moru različitih simptoma koji se smenjuju tokom celih devet meseci, teško je razaznati bezazlene promene od onih koje ukazuju na mogućnost da sa plodom ili budućom majkom nešto zaista nije u redu. U ozbiljnijim slučajevima, blogovremena detekcija simptoma i efikasna reakcija mogu značiti razliku između života i smrti.

Krvarenje u trudnoći

Prvi trimestar

Bilo da je oskudno ili obilnije, krvarenje u trudnoći uvek izaziva paniku. Malo je poznato da se u prvom trimestru (prvih dvanaest nedelja) javlja kod čak 20% trudnica i da najčešće nije razlog za uzbunu. Iako će većina trudnica kada uoči krvarenje u trudnoći odmah pomisliti na najgore, krvarenje u prvih nekoliko meseci trudnoće može da se javi iz više razloga, a nisu svi razlozi povod za zabrinutost.

Krvarenje za vreme trudnoće u najviše slučajeva, nije dobar znak, te kod pojave, makar i braunkastog sekreta, odmah treba zatražiti pomoć svog lekara!

Neke žene se nikada ne susretnu sa krvarenjem u toku trudnoće, kod nekih se krvarenje javi samo jednom, a neke ga imaju povremeno tokom cele trudnoće. Ono može biti blago, u obliku tačkica; jače, poput menstrualnog ili čak mnogo obilnije; tamno braon boje ili jarko crveno.

Prvo tromesečje trudnoće je period kada najviše žena oseti krvarenje i u većini slučajeva ne postoje razlozi za preveliku brigu. Iako je u ovom periodu rizik od spontanog pobačaja najveći, nije svako krvarenje znak da će do njega doći.

Krvarenje u trudnoći – Najčešći razlozi

 Usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice

Krvarenje izazvano usađivanjem oplođene jajne ćelije može se pojaviti između 6. i 12. dana nakon začeća, i žene koje ne očekuju trudnoću mogu ga protumačiti kao rano menstrualno krvarenje. Ovo krvarenje je normalna pojava kod nekih žena i nije znak za paniku.

Implantacijsko krvarenje se javlja kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice (implantacija). Ovaj rani znak trudnoće iskusi oko 30% trudnica i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete.

Krvarenje može biti različitog intenziteta, a sam patofiziološki mehanizam ove pojave nije razjašnjen. Glavna karakteristika implantacijskog krvarenja je specifična boja krvi koju uočavate. To su najčešće rozikasti ili svetlo braon tragovi, što ponekad zbunjuje jer može ličiti na početak menstruacije. Javlja se otprilike u vreme očekivane menstruacije što unosi dodatnu zabunu, naročito kod žena koje imaju neredovne cikluse. Ovo krvarenje traje nekoliko sati, najduže tri dana, i potpuno je bezopasno, što, naravno, mora potvrditi ginekolog.

Implantacijsko krvarenje

Hematom

Prvi simptom hematoma koji će se pojaviti je krvarenje koji se može zameniti za početak menstruacije, jer to krvarenje može biti više ili manje obilno. Moguće je i obilno krvarenje s ugrušcima krvi koji podsećaju na menstrualnu krv u zadnjim danima ciklusa. U nekim slučajevima uopšte ne mora doći do krvarenja već samo pronalaska hematoma prilikom ginekološkog pregleda. Upravo najčešći jesu hematomi u trudnoći za vreme ranih faza, manji i bez simptoma. Simptom hematoma u trudnoći može biti i abdomenalna bol ili grčevi, no oni su najčešće praćeni s obilnim krvarenjem i iscedkom. Ova pojava u velikoj meri zavisi od veličine i mesta u materici gde je hematom nastao.

Obzirom na to da se hematomi ili lako otkrivaju ili prolaze sami od sebe, najčešće ne predstavljaju problem. No, rizici su mogući iako se najčešće ne šire dalje od mesta na kojem su nastali. Ako se hematom počne širiti, on može uticati na posteljicu ili plod. U tom slučaju može doći do komplikacija, pa čak i spontanog pobačaja. Doduše, takve situacije su vrlo retke.

Kod žena kod kojih se hematom u trudnoći pojavi u kasnijoj fazi uzrok mogu biti prevremene kontrakcije materice. Hematom u kasnijoj trudnoći uglavnom zahteva pojačan nadzor i oprez. Žene koje su imale hematom u trudnoći mogle bi doživeti prevremeni porod zbog ranijeg odvajanja posteljice od materice. Ovo je razlog zašto je nužno pratiti sve simptome za vreme trudnoće i reagovati na njih.

Hematom predstavlja visokorizičnu trudnoću i ukoliko trudnica nije za hospitalizaciju, uz terapiju preporučuje se mirovanje. Hematom se često spontano resorbuje uz mirovanje i terapiju, a kada nalaz bude uredan i krvarenje više nije prisutno, trudnica se može normalno ponašati u trudnoći.

Vanmaterična (ektopična)  trudnoća

Nastaje ukoliko se naša oplođena jajna ćelija usadi negde van materice. Najčešće se smesti u jajovodu i, kako tu nema mesta za dalji nesmetani razvoj, pravi probleme. Pored vaginalnog krvarenja, vanmateričnu trudnoću prati bol u stomaku ili karlici. Može biti oštar sa jedne strane i da se širi na ceo stomak.

Ovo patološko stanje najčešće je posledica upalnih procesa u jajovodima, premda može nastati i zbog njihove abnormalne dužine, preterane vijugavosti ili pak “žurbe” oplođenog jajašca da se implantira pre nego što dospe u matericu. Lekar ultrazvučnim pregledom neće uočiti embrion u materičnoj šupljini i vrednosti beta HCG su niske.

Prema statistikama, javlja se na svakih dvesta graviditeta, a fetus vrlo retko opstaje duže od dva meseca. Prošireni jajovod puca, što prate dramatični simptomi u vidu iznenadnog, snažnog bola u maloj karlici koji se širi prema rektumu, te obilnog abdominalnog i vaginalnog krvarenja. Istovremeno, javljaju se pad krvnog pritiska, tahikardija i bledilo, ponekad i nesvestica. Vanmaterična trudnoća zahteva urgentnu hiruršku intervenciju.

Molarna trudnoća

Posteljica (placenta), organ zadužen za ishranu i zaštitu ploda tokom intrauterinog razvoja, sastoji se od tkiva materice i takozvanih horionskih čupica – resica koje nastaju iz tkiva embriona. U slučaju hromozomskog poremećaja u spermatozoidu i/ili jajnoj ćeliji zametak biva teško oštećen i ne razvija se ili čak potpuno nestaje, a umesto njega bujaju horionske resice, koje se pretvaraju u sićušne ciste i ispunjavaju materičnu šupljinu masom koja podseća na grozd.

Ovaj patološki proces – poznat kao hidatiformna mola – obično se otkriva do 12. nedelje trudnoće, a manifestuje se krvarenjem, izraženim simptomima gravidnosti i enormno visokim vrednostima hormona trudnoće (Hcg) koji se produkuje u cistama.

Najčešća i najefikasnija terapija, koju treba primeniti u što kraćem roku, jeste takozvana sukcijska kiretaža. Nakon zahvata potrebno je pratiti nivo Hcg da bi se utvrdilo je li mola u potpunosti odstranjena, kako bi se otklonio svaki rizik od nastanka malignog tumora horionepitelioma.

Molarna trudnoća

Spontani pobačaj

Reč koje se najviše bojimo kada smo trudne. Spontani pobačaj je najčešći u prvih 12 nedelja trudnoće. Prate ga bolovi u donjem delu stomaka i grčevi, kao i delovi tkiva koji izlaze iz vagine. Uzrok ranog spontanog pobačaja u najvećem broju slučajeva jeste nepravilan razvoj embriona usled hromozomskih anomalija, ali to mogu biti i oboljenja trudnice (dijabetes, poremećaji funkcije štitne žlezde, miom…), bakterijske i virusne infekcije majke koje napadaju i fetus, izloženost štetnom delovanju spoljnih faktora kao što su rendgensko zračenje i neke toksične materije.

 Dodatni uzroci krvarenja u ranoj trudnoći uključuju:

 • Tokom trudnoće, višak krvi dođe do grlića materice. Seksualni odnos ili PAPA test, koji uzrokuje kontakt sa grlićem materice, može podstaći krvarenje. Ovaj tip krvarenja nije razlog za brigu.
 • Bilo koja infekcija grlića, vagine ili seksualno prenosivih infekcija (kao što su hlamidija, gonoreja ili herpes) može uzrokovati krvarenje u prvom trimestru.
 • Uzroci krvarenja mogu biti i cervikalni polip, erozije na grliću materice, venektazije i maligne neoplazme na grliću, pre svega iz karcinomatozne lezije.

 

Krvarenje u trudnoći drugi i treći trimestar

Iako je prvo tromesečje specifično po tome što nosi razne rizike po trudnoći, i iako su mnoga stanja poput vanmaterične trudnoće i sl. isključena kao faktori u drugih 20 nedelja, ukoliko se javi krvarenje, pogotovo obilnije, ne treba ga ignorisati. Abnormalno krvarenje u kasnijoj trudnoći može biti ozbiljnije, jer je znak problema koji ima majka ili beba. Ako imate krvarenja obavezno se hitno obratite lekaru.

Uzroci krvarenja u kasnoj trudnoći

Uzroci krvarenja u kasnoj trudnoći:

Nisko položena placenta (placenta previa)

Područje na kojem je posteljica pričvršćena obično se proteže prema gore od grlića materice. Nisko postavljena posteljica je kada posteljica ostaje nisko u stomaku, blizu ili pokriva cerviks. Ovo može blokirati bebi izlaz. U većini slučajeva to bi se moglo videti na nekom od rutinskih ultrazvučnih pretraga, a kasnije ćete u trudnoći napraviti dodatni snimak da biste videli da li se posteljica pomerila.

Ako je posteljica još uvek nisko u vašoj materici, tokom trudnoće i rođenja bebe možete jako da iskrvarite. Ovo može da ugrozi Vas i vašu bebu. Ako imate nisko postavljenu placentu i imate krvarenje, možda će vam trebati hitan tretman.

Carski rez je indikovan u slučaju obilnog krvarenja, kompletne placente previje i nepravilnog položaja ploda, pod uslovom da je sposoban za vanmaterični život. Porođaj se završava vaginalno ukoliko je reč o parcijalnoj placenti previji i oskudnijem krvarenju a da pritom fetus još nije zreo za opstanak van materice.

Abrupcija posteljice (abruptio placentea)

Ovo je ozbiljno stanje u kojem placenta počinje da se ”udaljava” od zida materice. Većem riziku od ovog opasnog stanja izložene su trudnice sa hipertenzijom, kardiovaskularnim problemima, dijabetesom i reumatoidnim artritisom. Započinje iznenadnim bolom u donjem delu stomaka, koji postaje vrlo osetljiv na pritisak. Intenzitet krvarenja, koje je najčešće vaginalno, ali može biti i unutrašnje, zavisi od stepena odlubljenja posteljice.

Abrupcija posteljice može ozbiljno ugroziti život ploda jer se smanjuje dotok kiseonika i hrane, a u velikoj opasnosti je i majka, kojoj zbog mogućeg obilnog gubitka krvi preti fatalno zgrušavanje krvi (diseminovana intravaskularna koagulacija – DIK). Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a terapija zavisi od stepena oštećenja: ako postoji veliki rizik za majku i fetus, izvodi se carski rez, a u slučaju da krvarenje nije obilno i da je posteljica neznatno odlubljena, stanje se može stabilizovati mirovanjem uz kontinuirano praćenje.

Ruptura materice

Zbog oslabljenih mišića na području materice, koji mogu biti posledica carskog reza ili neke druge operacije u toj regiji, postoji rizik od rascepa uterusa i “ispadanja” ploda u majčinu abdominalnu šupljinu. Ruptura materice urgentno je stanje koje ugrožava i trudničin i bebin život, pa carski rez nema alternativu.

Vasa previa

Ovo je zaista redak poremećaj, a nastaje kad se krvni sudovi ploda, u pupčanoj vrpci ili posteljici, ukrste na otvoru grlića materice. Ukoliko dođe do njihovog pucanja, beba naglo počinje da gubi kiseonik i obilno krvari. Stanje se u najvećem broju slučajeva detektuje pre porođaja, koji se obavezno izvodi carskim rezom.

Kada se obratiti ginekologu kod krvarenja u trudnoći?

Krvarenje u trudnoći – Kada se obratiti lekaru?

Bilo da je reč o ranoj ili poznoj trudnoći, neophodan je hitan odlazak kod lekara kako bi se utvrdio uzrok krvarenja. Ponekad je to simptom vrlo ozbiljnih bolesti i poremećaja i, shodno tome, opasno po život i majke i ploda. Dobra vest je to da savremene dijagnostičke metode s velikom preciznošću detektuju gotovo sva patološka stanja u trudnoći. Redovnom kontrolom rizici se mogu ublažiti ili čak sasvim izbeći.

Pozovite lekara odmah jer krvarenje u bilo kom periodu trudnoće može biti znak problema. Nosite uloške da biste imali uvida u količinu krvarenja, kao tip krvarenja (na primer, ružičast, braon ili crven, sluzavo krvarenje, čisto ili zgrušano). Nemojte koristiti tampone dok krvarite.

Ginekolog može da vam preporuči, ako je krvarenje obilno ili duže traje (u zavisnosti od toga koja ste nedelja trudnoće) da:

 • Uradite testiranje nivoa BetaHCG;
 • Pregleda da proveri da li je grlić materice zatvoren;
 • Uradi ultrazvučni pregled i proveri da li ima srčane radnje.

Pozovite hitnu pomoć, ako imate nekih od sledećih simptoma, koji mogu biti znaci pobačaja ili ozbiljnijih problema:

 • Jake bolove ili intenzivne grčeve u donjem delu stomaka;
 • Jako krvarenje (uložak se napuni u roku od sat vremena), bez obzira da li je bol prisutan;
 • Iscedak iz vagine koji je pun tkiva tj. koaguluma;
 • Vrtoglavicu ili gubljenje svesti;
 • Temperaturu veću od 38°C i/ili drhtavicu.

Preteći spontani pobačaj

Dešava se da od lekara dobijete dijagnozu „preteći spontani pobačaj“. Što svakako ne znači da će se to dogoditi, već da je potrebno trudnoću nastaviti sa određenim oprezom. Uvesti veće doze progesterona ako krvarenje bude obilnije. Trudnici se preporučuje da miruje i kontrole se zakazuju nešto češće do ulaska u drugo tromesečje.

Mirovanje u trudnoći uglavnom ne znači da ne smete ustajati iz kreveta, osim kada to lekar naglasi. Već da treba da izbegavate vežbe, naprezanje, duge šetnje, odlaske na posao prevozom, stajanje duži vremenski period i slično.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona:  011.244.77.63 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa lekarom.