Najčešća pitanja koja dobijamo u ginekološkoj ordinaciji i njihovi odgovori

Ginekologa treba posetiti prvi put do 21. godine, a u slučaju već aktivnog seksualnog života i ranije. Ukoliko se ne jave određene tegobe ili problemi, dovoljno je obaviti dva rutinska ginekološka pregleda godišnje.

PAPA test može otkriti prisutnost abnormalnih ćelija koje mogu postati kancerogene ili ukazati na prisutnost raka. PAPA testom se prikupljaju ćelije na području materice, stavljaju na staklenu podlogu i šalju na dalje ispitivanje. Papanikolau kvalifikacija ima pet grupa, a to su: I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije, III grupa su abnormalne ćelije, IV grupa su maligne ćelije u manjem broju, dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije.

Danas se smatra da je većina žena imala kontakt sa HPV virusom, ali svega će 3% do 10% njih zadržati virus. Ostale će uspeti da razviju antitela i tako eliminisati virus u roku od pola do 2 godine. Najveći broj zaraženih osoba jesu devojke od 20 do 25 godina. Ukoliko virus opstane duže godina uz pomoć ostalih pomagača, može dovesti do razvoja raka grlića materice. To se najčešće dešava kada se osoba zarazi visokoonkogenim tipom virusa, tj. onim koji je najopasniji za razvoj raka. Poznato je oko 120 tipova, od toga je 40 prenosivo seksualnim putem, neki od njih izazivaju kondilome, a neki karcinome. Ukoliko rezultat Papa testa nije dobar, potrebno je istražiti ima li HPV infekcije i koje je vrste.

Kada legnete na ginekološki sto, ginekolog će pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena. Zatim će uzeti spekulum, metalni sterilan instrument, u obliku pačijeg kljuna koji može da se otvara, pažljivo ga uvesti u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, eventualno može biti malo neprijatan. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različte uzorke za testove. U ovom momentu se obično uzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Nakon toga, ginekolog vrši manuelni ginekološki pregled – kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno izvan pritiska donji trbušni zid. Na taj način se između ruku ginekologa opipavaju materica i jajnici, a ujedno proverava da li je neki od tih dodira i pritisaka,

Kolposkopija vremenski traje malo duže od običnog ginekološkog pregleda, ali je takođe potpuno bezbolna, stoga nema mesta za strah. Radi se na ginekološkom stolu, u istom položaju kao i za ginekološki pregled. Pre pregleda specijalnim mikroskopom, ginekolog će uzeti bris za PAP test, koji smo već spominjali. Nakon toga, regija koja se pregleda premazuje se troprocentnim ili petoprocentnim rastvorom sirćetne kiseline, jer se na taj način vide sve patološke promene na sluzokoži. Sam pregled počinje pregledom kože genitoanalne regije, da bi se eventualno videli znaci najčešće HPV infekcije. Potom se prelazi na sluzokožu velikih i malih usana i vagine. Sastavni deo kolposkopije je i Šilerova jodna proba, koja se sastoji u premazivanju površine Lugolovim rastvorom pomoću dugačkog štapića. Jodom iz rastvora se zdravi epitel boji u tamniju boju, dok patološki promenjen epitel ostaje svetle boje. Kolposkopija traje od 15-20 minuta i ne radi se pod anestezijom, osim u slučaju da je potrebno uzeti tkivo za biopsiju – tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija.

Krvarenje nakon odnosa nekada je prvi znak predmalignih promena na grliću. Često se radi i o seksualno prenosivim infekcijama, pre svega hlamidiji. Beličast sekret nije za veliku brigu, a tamna boja mokraće moguća je ukoliko niste pili dovoljno vode.

Redovni pregledi kod ginekologa, uzimanje terapije i opreznost pri upražnjavanju seksualnih odnosa su najveći saveznici u borbi protiv raka grlića materice.

Pored ginekološkog i 4D/3D/2D ultrazvučnog pregleda,već u toku prve kontrole neophodno je izmeriti telesnu težinu i krvni pritisak, kao i meriti ga pri svakoj sledećoj mesečnoj kontroli. Posle osmog meseca trudnoće neophodno je jedanput nedeljno meriti krvni pritisak.Visoke vrednosti krvnog pritiska zahtevaju lečenje,jer mogu ugroziti i majku i plod. Svaka žena bi pre trudnoće trebalo da uradi PAP test ukoliko nije urađen u poslednjih godinu dana da bi se na vreme uočile eventualne patološke promene na ćelijama grlića. Ukoliko se otkriju patološke promene na ćelijama grlića,a došlo je do trudnoće, neophodni su češći kolposkopski pregledi i pregledi PAP testa, a lečenje se najčešće obavlja posle porođaja,ali u nekim slučajevima i u toku trudnoće.

Ukoliko trudnica jede zdravu i raznoliku hranu bogatu svežim voćem i povrćem, vitaminske preparate ne treba koristiti.Od vitamina je samo neophodna FOLNA KISELINA u prvom trimestru trudnoće u dozi od 400-500 mikrograma dnevno.

Problemi sa seksom u trudnoći mogu proizilaziti iz straha kako trudnice tako i njenog partnera da odnosima mogu da naškode bebi, da je povrede, da pokrenu prevremeni porođaj ili izazovu krvarenje. Potrebno je mnogo ljubavi i razumevanja među partnerima i razgovora da bi se ovakvi problemi prevazišli, a osnovno je da oboje razumeju da, ako je trudnoća niskog rizika i nema nikakvih problema koji mogu da je komplikuju, seks nije zabranjen u trudnoći. Penis ne može da povredi bebu, jer je ona dobro zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije i spermu da uđu u matericu. Treba izbegavati duboke penetracije koje bole, jer one mogu biti problem i mogu naneti povrede, kao i penetracije stranim predmetima.Ako trudnoća nije rizična, možete voditi ljubav sve do kraja trećeg trimestra. Seks treba izbegavati ako postoji rizik od prevremenog porođaja, nekompetentan grlić materice ili problemi sa posteljicom kao što su nisko usadjena posteljica ili prethodno krvarenje u trudnoći. Tu se spisak otprilike i završava, i ako Vaša trudnoća ne spada u ovakve visoko rizične, možete voditi ljubav sve do kraja trećeg trimestra.

Malo faktora može uticati na pojavu menopauze. Kasno nastala menarha najčešće je udružena sa ranom menopauzom. Ukoliko je kod majke menopauza nastala rano, kćerka može očekivati da se menopauza i kod nje javi ranije. Pušenje može izazvati raniju menopauzu. Žensko dete se rađa sa određenim brojem folikula koji se ne može uvećati već se polako troši. Na početku puberteta ima oko 500 000 raspoloživih folikula. Od puberteta do menopauze oko 500 folikula ovulira. Uz jedan folikul koji će mesečno ovulirati još 1000 folikula započinje razvoj ali ga bezuspešno završava atezijom. Zato se kod žena koje imaju više porođaja ili cikluse duže od 33 dana očekuje kasnija menopauza. Više puta ponavljane stimulacije ovulacije kod lečenja steriliteta mogu dovesti do preranog trošenja raspoloživih folikula, a time i do prevremene menopauze.

U poslednjih desetak godina starosna granica je pomerena naviše. Do 45. godine žena može da ima svoje jajne ćelije što se prethodno utvrđuje na ultrazvučnom skeneru 4D (utvrđivanje ovarijalne rezerve). Za one žene kod kojih ne postoji mogućnost dobijanja jajnih ćelija koristi se metoda donacije jajne ćelije, a starosna granica je limitirana zdravljem pacijentkinje.