Devet meseci trudnoće je divan period koji donosi razne promene sa sobom, a posebno u psihofizičkom stanju budućih mama. Vaše telo će proći kroz razne promene, a mi smo tu da Vas najbolje posavetujemo kako da ti meseci proteknu bez mnogo problema i stresa, kako za Vas, tako i za bebu. Evo nekoliko saveta koje dajemo svim našim budućim mamama tokom redovnih pregleda i vođenja trudnoće.

 1. Prvo, potražite što više informacija o promenama koje Vas čekaju. Savetujemo vam da o trudnoći i rađanju razgovarate sa svojim doktorom, mamom, drugaricama i drugim ženama i čujete i njihove priče.
 2. Hranite se zdravo i ravnomerno – unosite dovoljno mlečnih proizvoda, voća i povrća svakodnevno.
 3. Nemojte preterivati u jelu. U trudnoći vam je potreban veći unos kalcijuma, gvožđa i hranljivih materija, ali to ne zavisi od količine. Za trudnicu je dovoljno svega 300-500 kalorija više za vreme drugog i trećeg tromesečja.
 4. Pijte mnogo vode, do 3 litra dnevno.
 5. Izbegavajte alkohol, kofein i pušenje, jer je dokazano da mogu uticati na razvoj deteta.
 6. Budite fizički aktivne, prijaće i Vama i bebi. Ukoliko ste bile fizički aktivne i pre trudnoće, proverite sa ginekologom koje vežbe možete da nastavite da radite i u trudnoći. Ukoliko niste bile aktivne, sada je pravo vreme da počnete sa laganim šetnjama, plivanjem ili pilatesom za trudnice.
 7. Nemojte se plašiti antibiotika ukoliko Vam ih je lekar prepisao, ali izbegavajte analgetike. I naravno, rendgensko snimanje (npr, zuba). Oprez se posebno preporučuje tokom prvog tromesečja trudnoće.
 8. Koristite manje aerosola i drugih hemikalija (dezodoransi, lakovi za kosu, jaka sredstva za čišćenje kupatila i kuhinje).
 9. Izbegavajte sunčanje leti. Povećana temperature tela trudnice može da utiče na poremećaj u razvoju bebine kičme.
 10. Seks ne može da naškodi ni vama ni bebi. Beba ne može biti povređena, jer je zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije i spermu da uđu u matericu. Postoje slučajevi kada treba izbegavati seksualne odnose, a to su povećan rizik od ranijeg pobačaja, vaginalno krvarenje, problemi sa grlićem materice ili seksualno prenosive bolesti.
 11. Istegnite se svako veče pred spavanje, jer tako možete sprečiti grčeve u nozi koji se često javljaju tokom trudnoće.
 12. Ukoliko ste bili skloni urinarnim infekcijama i pre trudnoće, postoji šansa da će vas mučiti i u ovom periodu,  zbog raznih hormonalnih promena. Pijte nezaslađeni sok od brusnice svako jutro i problem ćete saseći u korenu.
 13. Razgovarajte sa svojom bebom i uživajte u povezanosti sa njom. Prema najnovijim istraživanjima dete se na dodire odazove već u desetoj nedelji trudnoće, a ubrzo posle toga i na svetlost, vaš glas, muziku i druge zvukove.
 14. I najvažnije, pokušajte da dovedete stres na najmanji mogući nivo i koristite tehnike za njegovo smanjivanje, kao što su polagano, duboko disanje i opuštanje različitih mišićnih grupa.