Ultrazvučni pregled dojki

U prijatnom ambijentu ordinacije Raović možete obaviti i ultrazvučni pregled dojkiPregled dojki je uobičajeni i rutinski pregled koji svaka žena mora obaviti najmanje dvaput godišnje, najčešće pri rutinskom ginekološkom pregledu.

U prijatnom ambijentu ordinacije Raović možete obaviti i ultrazvučni pregled dojkiPregled dojki je uobičajeni i rutinski pregled koji svaka žena mora obaviti najmanje dvaput godišnje, najčešće pri rutinskom ginekološkom pregledu. Svim ženama nakon 25 godine savetuje se da jednom mesečno obave same pregled grudi, ali to često nije dovoljno. Ultrazvuk dojki ima široku primenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodljiv, efikasan, bezbolan, i sa velikom verovatnoćom (oko 97-98%) diferencira maligne od benignih promene u dojci.

Ultrazvuk dojke neophodan je i dijagnostički od velike važnosti u sledećim slučajevima:

  • Kod pojave čvorova u dojci (utvrđuje se da li se radi o solidnoj ili cističnoj formaciji)
  • Usled galaktoreje (stvaranje mleka u dojkama van perioda dojenja)
  • Kod mamarne duktalne ektazije (stanje u kojem su mlečni kanalići u dojci prošireni i ispunjeni tečnošću)
  • Kod raznih mastopatija (displazije sa ili bez bujanja epitela)
  • Preporučen pregled kod žena sa postoperativnim i ožiljcima nakon zračne terapije
  • Preporučen pregled kod žena na supstitucionalnoj hormonskoj terapiji
  • Preporučen pregled kod žena sa implantima

Pregled dojki obuhvata pregled obe dojke po određenom redosledu – po takozvanim kvadrantima, a zatim se tkivo dojke upoređuje da se dodatno uoče eventualni odstupi u građi. Nakon toga, pregleda se regija bradavica i na kraju pazuh. Nakon završetka pregleda ginekolog će konstatovatiodsustvo anomalija ili prisustvo eventualnih promena i dati sugestijeza dalji tok lečenja. Ukoliko postoji ikakva sumnja u prirodu nalaza, ginekolog će pod kontrolom ultrazvuka uraditi aspiraciju (iglom se usisa deo sadržaja) ili biopsiju (uzima se isečak tkiva) i dobijeni sadržaj poslati na citološku analizu.

Ultrazvučni pregled dojki ne zahteva nikakvu posebnu pripremu pacijentkinje, a najbolje je da se uradi prvog ili drugog dana nakon prestanka menstrualnog ciklusa.

Ginekološka ordinacija Beograd

Kontakt