Nakon porođaja dolazi vreme neizmerne sreće i ushićenja, ali i oporavka. Sigurno je da se osećate iscrpljeno, možda osećate i bol od šavova nakon epiziotomije ili carskog reza; ovo je sve normalno i sigurno će potrajati 4-6 nedelja. Nakon toga, vreme je za prvu posetu ginekologu.

Dakle, prvi ginekološki pregledposle porođaja se obavlja četiri do šest nedelja posle porođaja kako bi se proverio fizički oporavak od trudnoće i porođaja, ali proverilo i emotivno stanje i pružili saveti za ubuduće koji su neophodni i koji vas interesuju. Ginekološka ordinacija Raović je upravo tu za vas da reši sve nedoumice, pa i to šta vas očekuje kada dođete na ginekološki pregled kao novopečena mama.

Tokom pregleda uobičajeno je da ginekolog:

  • Izmeri krvni pritisak i telesnu težinu
  • Pregleda matericu ultrazvukom kako bi utvrdio da se vratila u prvobitno stanje, da nema delića plodove vode, placente ili ugrušaka krvi
  • Pregleda grlić materice i uzme PAP test
  • Pregleda ožiljke od epiziotomije ili carskog reza i opipa abdomen

Ovo je pravo vreme da postavite ginekologu sva pitanja na koja nemate odgovor ili želite da čujete mišljenje stručnjaka. Sam lekar će vam postaviti niz pitanja kako bi utvrdio vaše fizičko i psihičko stanje. Očekujte sledeća pitanja:

Kakav je bio vaš porođaj (ako ginekolog nije vodio vaš porođaj), i imate li sad ikakve tegobe ili bolove?

Koje simptome postporođajnog oporavka imate, da li krvarite povremeno, imate li nelagodnost i bolove u stomaku, bolove u vagini i tokom mokrenja, bolovi prilikom pražnjenja creva ili bolove u grudima. Sada je pravo vreme da sa ginekologom porazgovarate o svim sitnicama koje vam nisu jasne i da se raspitate o daljoj brizi o svom reproduktivnom zdravlju.

Kako se emotivno osećate? Ginekolog će u razgovoru sa vama saznati kako se borite sa roditeljstvom i novim načinom života koju donosi beba. Važno je da ginekolog i pedijatar na prvom pregledu u savetovalištu ustanove psihičko stanje majke kako bi se izbegao teži oblik postporođajne depresije.

Kako ste se snašli sa dojenjem, ako dojite?

Ginekolog će razgovarati sa vama o kontraceptivnim metodama i koje su idealne za vas trenutno.

Da li je sada pravo vreme da stupite u seksualne odnose posle porođaja? Mnoge žene nemaju potrebu mesecima posle porođaja za seksualnim odnosima. Nakon potvrde ginekologa da možete da se upustite u seksualne odnose, ako ne osećate potrebu, ne brinite. Uskoro ćete se i vi vratiti starom načinu života.