Kondilomi su genitalne bradavice koje se javljaju na intimnim delovima ženskih i muških polnih organa i analnog otvora. Kondilomi su posledica postojanja virusa u organizmu, zapravo grupe virusa, takozvanih HPV (humanih papiloma virusa) koji su u poslednjih pola veka veoma rasprostranjeni u ljudskoj populaciji i ako se ne leče mogu dovesti do promena na koži i sluzokoži u vidu pojave dobroćudnih ili zloćudnih promena.

Najčešći oblik je ipak oblik koji se manifestuje pojavom bradavičastih izraslina u urogenitalnoj regiji, i to u mnogo većoj meri kod žena. Kada je u pitanju oblik polnih bradavica, moramo znati da se ovakva infekcija uvek prenosi direktnim kontaktom, tj. seksualnim putem, pa čak i blagim kratkotrajnim kontaktom telesnih tečnosti i polnog organa. U većini slučajeva osoba ni ne primeti postojanje ovog virusa, s obzirom na to da inkubacija može da traje od mesec dana do čak godinu dana.

U  većini slučajeva se organizam zapravo sam izbori sam sa ovim virusom, ali u slučajevima kad nečiji organizam nije u stanju da se izbori sa virusom, tada se virus manifestuje kao bradavičasti izraštaj iznad površine kože genitalne regije. Tada ginekolog može preporučiti lekove ili kreme kojim se mogu ukloniti bradavice. Ukoliko to nije moguće, u našoj ordinaciji ćemo se pobrinuti za brzo i bezbolno lasersko uklanjanje kondiloma.

Uzdržavanje od rizičnog seksualnog ponašanja je najbolja preventivna mera za sprečavanje pojave genitalnih bradavica. Korišćenje kondoma može pomoći u smanjenju rizika da se bolest prenese, ali vas od virusa ne može u potpunosti zaštititi. Čvrsti kondomi igraju važnu ulogu u sprečavanju širenja seksualno prenosivih infekcija. Primećeno je, takođe, da mnoge osobe (posebno muškarci) nisu ni svesne da imaju oboljenje, jer ne pokazuju nikakve simptome, pa na taj način postaju prenosioci zaraze. Zbog toga je redovan pregled kod ginekologa i dalje najključniji momenat u zdravlju žene.

Poslednjih godina, u Americi su razvijene dve vakcine – Cervariks (Cervarix) i Gardasil (Gardasil), koje bi trebalo da smanje rizik od nastanka raka grlića materice kod mladih žena između 11 i 26 godina, izazvanog HPV sojevima. Gardasil ima sposobnost da spreči nastanak genitalnih bradavica u 90% slučajeva kod muškaraca i žena, izazvanih HPV virusom. Ove vakcine se koriste i kao zaštita od karcinoma anusa.

Pored toga, mnoge studije su pokazale da zdrav imuni sistem igra krucijalnu ulogu u sprečavanju budućih pojavljivanja kondiloma. Za one koji su imali genitalne bradavice, lekari preporučuju posebne dodatke u ishrani koji očvršćavaju imuni sistem, kao što su selen, ekstrakt zelenog čaja, bioflavin, ekstrakt semena grožđa.

Najopasnija komplikacija do koje može doći zbog genitalnih bradavica je rak grlića materice. Zato je veoma važno ići na redovne ginekološke preglede i raditi Papanikolau test (PAPA test).