Ostali pregledi i intervencije

Pored uobičajenih i rutinskih pregleda u ginekologiji, u našoj ordinaciji možete obaviti i sve druge preglede i intervencije, kao što su: biopsija grlića materice, skidanje polipa, eksplorativna kiretaža, uklanjanje kondiloma, konizacija, stavljanje spirale, ultrazvučno snimanje prohodnosti jajovoda – HSSG, inseminacija, prekid trudnoće.

  • Biopsija grlića materice – ova intervencija je dijagnostičkog karaktera. Radi se o uzimanju delića tkiva sa mesta na grliću materice koje je na kolposkopskom pregledu izgledalo sumnjivo, zarad otkrivanja tipa ćelija. Biopsija se vrši u lokalnoj anesteziji i praktično je bezbolna.
  • Skidanje polipa – Najčešći polipi genitalnog trakta su oni na grliću materice. Obično su benigni (dobroćudni), a učestalost im je 1-2 na 100 žena. Nelečeni mogu u nekim slučajevima dovesti do steriliteta ili malignih promena, te je najbolje ukloniti ih na vreme. Polipi se uklanjanju hirurškim putem u opštoj anesteziji, a komadić tkiva šalje se na analizu, kako bi se utvrdila dalja terapija.
  • Eksplorativna kiretaža– Ova intervencija na cervikalnom kanalu i materičnoj šupljini je najčešća intervencija u ginekološkoj praksi. Kiretaža je istovremeno dijagnostička i terapijska. Kiretažom cervikalnog kanala i materične šupljine odstranjuje sluznica koja se, posle fiksiranja u 10% rastvoru formalina, upućuje na patohistološku analizu. Ovim postupkom se takođe zaustavlja krvarenje iz materice (spontani pobačaj, disfunkcionalno krvarenje).
  • Uklanjanje kondiloma Kondilomi (polne bradavice,  genitalne bradavice) su najčešća  polno prenosiva infekcija. Izaziva ih Humani papiloma virus (HPV). Pored redovnog ginekološkog pregleda jednom godišnje, neophodno je uraditi kolposkopiju i PAP test.  Ukoliko se kod pacijentkinje utvrdi postojanje kondiloma postoji nekoliko načina da se oni uklone, od kojih je  najefikasnije uklanjanje laserom. Laserom se uništava najveći broj vidljivih kondiloma, ali je nekada neophodno ponoviti proceduru i na prvoj kontroli, koja se zakazuje dve nedelje posle intervencije, zbog uklanjanja sitnih kondiloma koji su u međuvremenu izrasli. Posle ove kontrole, uklonjeni kondilomi u najvećem procentu se nikada više ne javljaju. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i praktično je bezbolna.
  • Konizacija– Ovaj hirurški zahvat podrazumeva uklanjanje obolelog vaginalnog dela materice u obliku kupe ili konusa. Konizacija je istovremeno dijagnostička i terapijska procedura. Dijagnostička je procedura, jer se hirurškim odstranjenjem i histološkim pregledom promenjenog tkiva grlića materice mogu konstatovati histološki tip malignog tumora, gradus i nuklearni gradus ćelija i intaktnost resekcionih ivica konusa. Ukoliko su resekcione ivice intaktne, odnosno ukoliko ne postoji lezija bazalne membrane i invazija krvnih i limfnih sudova, ova hirurška intervencija je istovremeno i terapijska. Radi se u opštoj anesteziji, a nakon intervencije se preporučuje strogo mirovanje.
  • Stavljanje spirale – Mnoge žene koje žele da se zaštite od neželjene trudnoće često zaziru od spirale, ali ovo je veoma bezbolan i pouzdan metod kontracepcije. Preporučuje se ženama koje na duži period žele da se zaštite od neželjene trudnoće. Postoji više vrsta spirala, pre stavljanja se obavljaju svi rutinski ginekološki pregledi, a samo postavljanje se vrši bez anestezije, bezbolno je i traje nekoliko minuta.
  • Ultrazvučno snimanje prohodnosti jajovoda  (HSSG) – Prvi korak u planiranju budućeg potomstva podrazumeva odluku u kom pravcu razmišljati o ostvarenju tog cilja (inseminacija, IVF…). Što se tiče početnog koraka u ispitivanju ženske populacije, a u cilju dobijanja odgovora na postavljeno pitanje, to je provera prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka. Procedura je bezbolna, radi se bez anestezije i ne postoji štetno zračenje.
  • Inseminacija– Jedna od najstarijih, najuobičajenijih i najjednostavnijih intervencija za lečenje neplodnosti i oblika asistiranog oplođenja. Predstavlja proces obrade semena muškog patnera (sperme) i njegovo veštačko unošenje u matericu ženskog partnera u spontanom ili indukovanom ovulatornom ciklusu.
  • Abortus (pobačaj) – može biti nameran ili spontani prekid trudnoće. U našoj zemlji se pod pojmom abortus obično podrazumeva namerni prekid rane trudnoće.  Obavlja se do 10. nedelje trudnoće i izvodi se isključivo na zahtev žene. Spontani prekid trudnoće podrazumeva završetak trudnoće pre navršene 28 nedelje trudnoće, u vreme kada plod nije sposoban za život izvan materice. Izrazom “pobačaj” obično se opisuje spontani prekid trudnoće.
Kontakt