Hormoni su specifične hemijske supstance koje kruže u krvi i prenose informacije od ćelije do ćelije, utičući na metabolizam i obezbeđujući pravilan rad organa. Posete ginekologu u trudnoći, kao i analize koje lekar obavlja zavise od zdravstvenog stanja svake žene, kao i stanja trudnoće, tako da se veoma razlikuju.

Međutim, analiza koja se obavlja svakoj budućoj mami je definitivno nivo HCG hormona. Beta HCG hormon zovu i hormon trudnoće. Ovaj hormon oslobađa placenta, i to odmah nakon što se embrion usadi u zid materice, pa je siguran pokazatelj trudnoće već desetak dana nakon začeća. Njegova vrednost raste kako trudnoća odmiče, i odličan je pokazatelj svih dešavanja u materici. Nivo HCG hormona se utvrđuje analizom krvi u laboratoriji naše ordinacije, i to odmah nakon prvog pregleda. To znači da nećete dugo čekati na rezultate.

Progesteron je hormon koji nazivaju i „čuvar trudnoće“. Progesteron priprema sluzokožu materice (endometrijum) za prihvatanje oplođenog jajašceta, da bi se omogućilo njegovo usađivanje u materici, osigurava razvoj posteljice i važan je hormon za zdrav i normalan rast Vaše bebe. Ovaj hormon igra važnu ulogu i u opuštanju mišića, što je značajno jer sprečava kontrakcije materice, i na taj način smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Estrogen je, u stvari, grupa od tri hormona koji su zaduženi za održavanje trudnoće. Na početku trudnoće, nivo estrogena u krvi i urinu je nizak, dok se sa odmicanjem trudnoće povećava njegova količina, tako da je nivo estrogena tokom trudnoće 100 puta veći nego prilikom menstruacije. Ukoliko analizekrvipokažu da nivo estrogena stagnira ili se smanjuje, to može da znači da je plod ozbiljno ugrožen. Pošto estrogen reguliše progesteron, porođaj počinje upravo kada estrogeni, koji izazivaju kontrakcije materice, nadvladaju ravnotežu koja postoji sa progesteronom (koji smiruje mišiće materice i sprečava njihove kontrakcije).

Jedan od najzaslužnijih za osećaj ljubavi i povezanosti sa novorođenčetom je hormon oksitocin. Ovaj hormon nazivaju i „hormon materinstva“. Naziva se i “hormonom ljubavi”, jer je dokazano da razvoj emocija između muškarca i žene direktno zavisi od stvaranja oksitocina u centralnom nervnom sistemu. Oksitocin izaziva kontrakcije mišića materice, što dovodi do širenja materičnog ušća, pa do spuštanja ploda, a zatim i do njegovog rađanja.Oksitocin i adrenalin prvih 48 sati po rođenju deteta izazivaju osećaj sreće i zadovoljstva kod majke, što joj omogućava da se odmori i naspava i spremi za prve dane majčinstva.

Nakon trudnoće, na scenu stupa prolaktin. Ovaj hormon podstiče proizvodnju mleka, odnosno razvoj mlečnih žlezda i promene u tkivu dojki koje se pripremaju na dojenje. Tokom trudnoće i dojenja nivo prolaktina raste i do 20 puta i zadržava se na tom nivou sve dok majka doji.

Analiza hormona koje smo pomenuli u tekstu obavlja se u laboratoriji ginekološke ordinacije Raović, a rezultate i sve informacije buduće mame mogu saznati od naših stručnih ginekologa prilikom pregleda ili kad god imaju pitanje ili nedoumicu.