Stavljanje spirale

Intrauterini uložak ili spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće.

Intrauterini uložak ili spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Iako žene često vide ovaj vid kontracepcije kao stvar prošlosti, spirala se i dalje smatra idealnom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju  kontaceptivne pilule, a sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.

Mnoge žene koje žele da se zaštite od neželjene trudnoće često zaziru od spirale, ali ovo je veoma bezbolan i pouzdan metod kontracepcije. Preporučuje se ženama koje na duži period žele da se zaštite od neželjene trudnoće. Može ostati u materici do pet godina i za razliku od sterilizacije, spada u reverzibilne metode kontracepcije – ukoliko žena želi da ostane trudna, dovoljno je samo  izvaditi i sposobnost začeća se vraća. Što se pouzdanosti tiče, spada među najsigurnije metode kontrole rađanja. U prvoj godini korišćenja, rizik od ostajanja u drugom stanju je manji od 1 u 100. Može se postaviti i nakon porođaja, čak i u slučaju da pacijentkinja doji. Ipak, treba uvek imati  na umu da intrauterini uložak ne štiti od polno prenosivih bolesti, niti od zaražavanja HIV-om.

Ovaj vid kontracepcije je pogodan za žene ukoliko:

  • nemaju nikakvu infekciju u maloj karlici u vreme kada planiraju stavljanje spirale
  • nisu ni u kakvom riziku od seksualno prenosivih bolesti – tj. ukoliko imaju samo jednog partnera.
  • žele efikasan, dugotrajan metod kontracepcije koji je malo zahtevan i lako reverzibilan
  • ne žele da koristite hormonske kontraceptivne pilule ili druge preparate
  • nakon porođaja, ukoliko doje, a žele da planiraju svoju porodicu.

Postavljanje spirale u ordinaciji Raović je brzo i bezbolno iskustvo, a idealno je da se stavi drugog ili trećeg dana menstruacionog ciklusa. Postavljanje traje svega nekoliko minuta i to bez anestezije, a jedino se oseti  mala neprijatnost pri samom stavljanju. Pre nego što se spirala postavi potrebno je uraditi ginekološki pregled koji obuhvata pregled pod spekulima, uz uzimanje briseva – bakteriološkog pregleda  vaginalnog i cervikalnog brisa, brisa na hlamidiju i Papanikolau brisa, kao i palpatorni ginekološki pregled.

Kontakt