• Specijalistička ginekološka ordinacija Raović - pozovite: 011/244-77-63 063/687-889

Samopregled dojki je prvi i najbitniji način da brinete o zdravlju reproduktivnih organa. Promene na dojkama mogu ukazati na razne promene u radu hormona, žlezda, kao i na ozbiljnije probleme. Pored pregleda kod ginekologa koji se radi dvaput godišnje, bitno je da sami pregledate dojke jednom mesečno i pratite svake promene koje primetite. Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju dok prolazite kroz osnovih 5 koraka samopregleda:

Kvržice, borice i izbočevine na koži
Bradavice koje su promenile položaj ili koje su uvučene unutra
Crvenilo, bol, osip ili otok

 • 1. Korak
  Posmatrajte grudi u ogledalu dok su vam ramena ispravljena, a ruke na bokovima. Obratite pažnju na sledeće stvari: Dojke su uobičajene boje, veličine i oblika.
  Dojke su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka.
 • 2. Korak
  Podignite sada ruke uvis i potražite neke od navedenih promena.
  3. Korak
  Usput, proverite da li primećujete bilo kakvu tečnost koja izlazi iz bradavica – providnu, mlečnu, žućkastu ili, pak, krv.
 • 4. Korak
  Sada lezite i opipajte desnom rukom levu dojku, pa zatim levom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate. Opipajte celu dojku od vrha ka dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Najbolje je da krenete od strane dojke i da napravite redove odozgo na dole, kao da kosite travu. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.
 • 5. Korak
  Najzad, opipajte dojke dok stojite ili sedite. Ovaj korak je najbolje uraditi pod tušem, jer ruke lakše klize po površini. Opipajte grudi na isti način opisan u koraku 4.

Ukoliko primetite bilo kakve promene, javite se odmah ginekologu.

Pogledajte takođe