• Specijalistička ginekološka ordinacija Raović - pozovite: 011/244-77-63 063/687-889
Voluson E8 4d ultrazvuk

Predstavljamo Vam Voluson E8 4d ultrazvuk, najnoviju generaciju aparata i pomak u neverovatnom svetu tehnologije koji pomaže da tokom pregleda ginekolog brzo i jasno dobije sliku o Vašem zdravlju, i zdravlju Vaše bebe!

U okviru sekcije „Pregledi za vreme trudnoće“ pominjali smo obavezni 4D ultrazvučni pregled, ali napomenućemo još neke detalje koji pokazuju koliko je bitan ovaj pregled za zdravlje bebe i mame.

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Koristi od ovog pregleda su nemerljive - pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i rano otkrivanje eventualnih anomalija ploda, i to rano u prvom tromesečju uz ultrazvučni aparat najnovije generacije, kakav ćete sresti samo u Ordinaciji Raović.

U 12. nedelji radi se kontrola na Daunov sindrom. Test za okrivanje hromozomskih anomalija, screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani Double test. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač. Nakon toga, obavezan je još jedan pregled između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se detaljno pregleda rad i razvoj srca bebe, jer se ove nedelje smatraju najboljim periodom. 

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D ultrazvučni pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije (često se poredi sa razlikom između slike i skulpture). Ono što je jedinstveno u našoj ordinaciji je upravo Voluson E8 ultrazvučni aparat koji pomera granice u ginekologiji i akušerstvu. Drugi 4D ultrazvučni aparati u Beogradu su starije generacije u odnosu na ovaj, i ne pružaju sve prednosti kao Voluson. Neke od glavnih prednosti našeg ultrazvuka poslednje generacije su:

  • Neverovatne HDlive slike, koje realistično prikazuju bebu, veoma rano u prvom tromesečju
  • Tehnološki najnaprednije sonde koje stvaraju kristalno jasne slike bebe u raznim položajima
  • Napredna i detaljna procena anatomije srca bebe
  • Napredna i detaljna procena centralnog nervnog sistema bebe
  • Jasne slike koje pomažu pri ranom dijagnostikovanju ginekoloških stanja i problema

Ova velika novina u ultrazvučnoj dijagnostici pruža mogućnost i lekarima i roditeljima da u realnom vremenu vide potpuni prikaz bebe dok je još uvek u stomaku. 4D ultrazvuk zapravo predstavlja video snimak fetusa u materici. U zavisnosti od starosti ploda, lako se uočavaju pokreti, osmeh ili mrštenje, češkanje, istezanje, sisanje prstića, kao i čitava anatomija. Nakon 25. nedelje čak je moguće polemisati i oko toga na koga beba liči. Detaljno se prikazuje izgled lica bebe (da li postoji rascep usne), broj prstiju i izgled ekstremiteta što veoma olakšava uočavanje eventualnih anomalija.

Pored očiglednih prednosti, 4D ultrazvuk ima i jednu veliku psihološku prednost. Veoma je dragocen, jer omogućava i stvaranje prisnije veze nerođene bebe sa roditeljima. Dokazano je da što je pre majka svesnija ploda, više će voditi računa i o njemu i o sebi, što kasnije rezultira zdravijim porođajem.

Klasični, 2D ultrazvuk koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Iskusni lekari mogu da prepoznaju bebinu glavu, noge, pa ček i pol, ali za pacijentkinju je često ovaj prikaz statične slike nejasan.

4D ultrazvuk u ordinaciji Raović predstavlja najsavremeniji aparat i iako radi po istom principu (UZ talasi struje kroz abdomen i eho se vraća nazad), on sakuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije u vidu 3D snimka. Za razliku od njega 3D ultrazvuk daje sliku, ali ne i video snimak.

Četvrta dimenzija koju podrazumeva odnosi se na vreme, odnosno pokazuje pokrete fetusa u realnom vremenu 3D prikaza. Na taj način se dobija jasna slika događanja u materici uz jedinstvene i žive detalje, naročito u kasnijim fazama trudnoće kada roditelji imaju utisak da pred sobom vide već rođenu bebu.

Kompletan pregled se snima na CD.

Pogledajte slike naših beba ili video snimke na našem YouTube kanalu